Politika

Petković u Briselu: Brojne teme bile na stolu, Bisljimi odbio trilateralni sastanak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2024

-

15:43

Petković u Briselu: Brojne teme bile na stolu, Bisljimi odbio trilateralni sastanak
TANJUG/STR - Copyright TANJUG/STR

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda Petar Petković učestvovao je danas u još jednoj rudni dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. On je rekao da su brojne teme bile na stolu, ali da je prištinska strana odbila trilateralni razgovor.

"Završen je bilateralni sastanak sa EU, odnosno sa Lajčakom, gde smo razgovarali o Zajednici srpskih opština i drugim pitanjima kao što je puna implemenacija svih prethodno postignutih i dogovorenih sporazuma, razgovarali smo o mostu na Ibru, poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalima", rekao je Petković-

Kako je rekao, on je Lajčaku predstavio mere Vlade Srbije o kojima je prethodne nedelje govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To su sveobuhvatne mere zaštte za srpski narod na KiM i one koje podrazumevaju oživljavanje procesa dijaloga jer smo uvereni da jedino u dijalogu možemo da pronađemo kompromisno rešenje za pitanje KiM", rekao je on.

Do direktnog susreta sa prištinskom delegacijom nije došlo jer je, kako je dodao, Besnik Bisljimi odbio da se sastane sa predstavnicima Beograda.

"Bisljimi je odbio da razgovara o ZSO, ako ne želi da razgovara o temi mosta, ako ne želi da razgovara o poštanskim uslugama, o čemu da razgovaramo, o kakvoj normalizaciji je reč, ako vi ne možete da razgovarate o ključnom pitanju - formiranju ZSO. Ako nema ZSO na šta se onda odnosi proces normalizacije. Ja sam Lajčaku predao listu svih uhapšenih Srba, jer većim delom na toj listi su Srbi koji su politički zatvorenici, koji se tu nalaze iako imamo garancije EU i SAD da niko ko je protestovao na barikadama neće biti uhapšen, a desilo se sasvim suprotno", rekao je on.

Kako je dodao, Beograd će uvek biti spreman razgocara u Briselu.

"Da se dogovaramo, da izlazimo sa kompromisnim rešenjima. Naša politika jeste politika mira i stabilnosti, zato smo izašli sa ovim setom mera koje treba da vrate u život proces dijaloga jer ako se naš dolazak u Brisel završava time što razgovaramo samo sa gospodinom Lajčakom, koji je onda smisao pregovora. Suština je u tome da sve ono što je dogovoreno bude implementirano, da bude ostvareno na samom terenu, da boljitak toga bude viđen u srpskim sredinama, da Srbi koji žive na KiM imaju razloga da veruju u bolju budućnost", dodao je Petković.

Kako je rekao, očekuje ga razgovor sa predstavnicima NATO, sa kojima će biti reči o temi mosta, ali kroz prizmu bezbednosti. 

"Mi ćemo posebno da ukažemo, u posebnoj prezentaciji koju smo spremili, na sve opasnosti koje postoje ukoliko bi Kurti krenuo u jednostrano otvaranja mosta", rekao je Petković.

On je dodao da je razgraničenje u oblasti Suvog Dola preduslov za otvaranje mosta, ali da je jednako važan i bezbednosni aspekt.

"To je suština razgovora sa predsavnicima NATO ovde danas u Briselu i mi ćemo svakako iskoristiti tu priliku da ukažemo na sve ono što Kurti čini na kršenju ljudskih prava, na kršenju svih sporazuma, ali i sve opasnosti koje se odnose na pitanje otvaranja mosta", rekao je Petković.

Bisljimi: Beograd pokušao da nametne neprihvatljive teme za Prištinu

Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao je da do trilateralnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu danas nije došlo jer je, kako tvrdi, srpska strana uslovila dnevni red sastanka zahtevima koji su neprihvatljivi za Prištinu.

On je novinarima u Briselu posle sastanka sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom rekao da je Lajčakov poziv bio vrlo jasan i da su predložene teme bilateralnog sastanka.

"Zatim je rečeno da će na trilateralnom sastanku biti reči o načinu na koji će se razgovarati dalje u sporazumu o normalizaciji, a mogu se odlučiti i druge teme ako postoji dogovor dve strane", rekao je Bisljimi, prenela je Koha.

On je rekao da je Priština potvrdila učešće na trilateralnom sastanku, ali je, kako tvrdi, Beograd "odbio da uđe sa tom agendom i tražio uvođenje svojih tema koje su za političku upotrebu, na šta nismo pristali". 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija