Društvo

Q groznica u Crnoj Gori, kolera u Bugarskoj: Kakva je situacija u Srbiji i prete li te zarazne bolesti?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2024

-

07:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Crnu Goru trese Q groznica. Tamošnji Institut za javno zdravlje saopštio je da su dve osobe sa područja opštine Danilovgrad zaražene, a ceo slučaj završio je i u crnogorskom parlamentu gde opozicija traži smenu ministra poljoprivrede. Sa druge strane u Bugarskoj je posle 103 godine registrovan prvi slučaj kolere u toj zemlji.

Epidemiolozi objašnjavaju da se Q groznica prenesi putem vazduha sa zaraženih životinja. Takvih epidemija povremeno ima i u Srbiji, naročito u poljoprivrednim krajevima. Što se tiče kolere smatraju da u Srbiji ne postoje uslovi da se ona pojavi u epidemijskim razmerama.  

Epidemiologom prof. Zoran Radovanović objašnjava da je Q groznica česta među ovcama, govedima, kozama, te da se epidemijski talasi često javljaju tokom jagnjenja i jarenja jer uzročnika bolesti najviše ima u posteljici, placenti..

Dodaje da se bolest prenosi vazduhom, a da su klice, uzročnici bolesti, veoma otporni.

"Dakle, i mi (Srbija) imamo povremeno epidemije Q groznice, naročito u poljoprivrednim krajevima u Vojvodini. To je bolest  koja je naročito česta među  ovcama, govedima, kozama. Srećom smrtnost je mala na nivou jedan odsto. Osim pluća, bolest može da zahvati srce, unutrašnje organe. Ukoliko dođe do upale srčanog mišića,  onda čak i dugoročno postoji  veći rizik od umiranja. Dakle, kao i sa svim ostalim bolestima bolje ih je izbeći", rekao je Radovanović za Euronews Srbija.

Euronews Srbija

 

Dodaje da kod Q groznice nema iznenađenja, da je više iznenađen zašto se u crnogorskom parlamentu traži smena ministra poljoprivrede.

"Zarazne bolesti se dešavaju.  Naravno, u svakoj konkretnoj situaciji  treba postaviti pitanje  odgovornosti, ali  lako je moguće da je čovek  potpuno nedužan, nego da su to političke igre u parlamentu", naveo je on.

Kolera- zaboravljena bolest 

To što se kolera pojavila u Bugarskoj, Radovanović smatra da za Srbiju ne predstavlja neposrednu opasnost. 

"Mi smo imali  mnogo žrtava od kolere  u vreme balkanskih  ratova, kada i Bugari pominju da su  se suočavali sa tim problemama, naročito pri opsadi Skadra. Kolera je sedam puta u istoriji čovečanstva kretala iz svoje postojbine iz severoistočne Indije i današnjeg Bangladeša  i obilazila svet", naveo je on.

Prva epidemija kolere, podseća, bila je 1817. godine. 

"Ova  poslednja pandemija, koja traja od 1961. godine ima metastaze po celom svetu. Međutim, soj koji je sada aktuelan pokazalo se da može da opstane u slobodnoj prirodi, slanoj vodi, morskoj vodi,  u planktonu, račićima, ostrigama", istakao je Radovanović.

Euronews Printscreen

 

Zbog opstanka u vodi problem sa kolerom (u okviru poslednje epidemije) imali su Italijani u području Napulja.

"Jednostavno, ako jedete plodove mora u riziku ste da dobijete koleru", naveo je on.

Put prenosa kolere

Za razliku od drugih crevnih obolenja, gde su glavni put prenosa uglavnom prljave ruke, Radovanović objašnjava da je voda kod kolere glavni put prenosa.

"Ovde je glavni put prenosa voda, a to znači da je potrebna ogromna količina klica da bi došlo do zaražavanja. Kod nas je danas voda iz vodovoda, bez obzira na primedbe koje čujemo o crvićima i o arsenu, bezbedna", naveo je prof. Radovanović.

Ističe da u Srbiji danas ne postoje uslovi  da se kolera javi u epidemijskom obliku.

"Može da se unese i da nam napravi neprijatnost. Međutim, granična sanitarna služba i zavodi za javno zdravlje vode računa da se osoba koja je došla s područja gde ima kolere identifikuje, leči, izoluje i da takav epidemijski talas ne krene", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija