Evropa

Gruzija ne odustaje od planova da zabrani LGBTQ+ aktivizam: "Ovo je neka vrste ucene"

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

22:53

Gruzija ne odustaje od planova da zabrani LGBTQ+ aktivizam: "Ovo je neka vrste ucene"
Irakli Kobahidze - Copyright Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijska vlada neće odustati od plana da stavi van zakona celokupnu parlamentarnu opoziciju i zabrani LGBTQ+ aktivizam, ako pobedi na izborima sledećeg meseca, uprkos protivljenju EU, izjavio je danas premijer Irakli Kobahidze.

On se u govoru osvrnuo na nepotvrđene izveštaje gruzijskih medija da Brisel planira da poništi sporazum o bezviznim putovanjima za građane ove zemlje, ukoliko vlada sprovede te planove, prenosi "Politico".

''Ovo je neka vrsta jeftinog pokušaja ucene. To neće uticati na izbore“, rekao je on.

Kobahidze je takođe istakao da smatra da bi EU time kaznila gruzijsko društvo u celini.

Prema uslovima sporazuma iz 2017, Gruzijci mogu da putuju u zemlje EU unutar šengenskog prostora do šest meseci godišnje bez vize u okviru približavanja te zemlje bloku.

Tenzije između Tbilisija i Brisela su porasle protekloj godini nakon što je vladajuća partija Gruzijski san uvela niz zakona za koje EU tvrdi da su autoritarni, i ojačala veze sa Moskvom.

Ranije danas, Parlament Gruzije usvojio je u trećem čitanju Nacrt zakona "O porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika", kojim se u javnosti sprečava spominjanje istopolnih zajednica i promene pola.

To dolazi dan nakon što su SAD uvele sankcije vodećim političarima Gruzijskog sna i bezbednosnim zvaničnicima zbog, kako navode u Vašingtonu, njihove uloge u podrivanju demokratije i nasilnom gušenju protesta protiv zakona o ''stranim agentima“, prema kojem nevladine organizacije koje primaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva moraju da se registuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa