Politika

Još jedna runda dijaloga u Briselu: Nova-stara pitanja na stolu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/09/2024

-

09:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle meseci tenzija na Kosovu i Metohiji i posete specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, za danas je zakazana nova runda dijaloga u Briselu. Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da će se danas u Briselu razgovarati o putu ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

"Mogu da potvrdim da će sledeći sastanak na nivou glavnih pregovarača biti u Briselu. Agenda je prilično očigledna. To je put ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i, naravno, diskusija o pitanjima koja utiču na normalizaciju između Kosova i Srbije", rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu na pitanje Tanjuga šta će biti na dnevnom redu dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Stano, međutim, nije odgovorio na deo pitanja da li će biti trilateralnog sastanka Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Prema ranijim informacijama Tanjuga, jedna od tema koju je Beograd predložio da se nađe na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru, kao i formiranje Zajednice srpskih opština. Delegaciju Beograda na novoj rundi dijaloga trebalo bi da predstavlja direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković, a Prištinu njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što je Lajčak nedavno boravio u Beogradu i Prištini radi pripreme ovog sastanka na nivou glavniih pregovarača u Briselu. U međuvremenu, kosovska policija nastavlja da blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije. Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta, posle upada policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je početkom jula u Briselu.

"Nema predaje, kao ni povlačenja Srbije"

Podsetimo, pre nekoliko dana, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da nema predaje Kosova i Metohije, da nema povlačenja, kao i da Srbija ne odustaje od zaštite svojih državnih, nacionalnih ciljeva i interesa.

Vučević je nakon posebne sednice Vlade Srbije na kojoj je donet zaključak kojim se nalažu aktivnosti i mere koje moraju sva ministarstva da primene u smislu pravne i socijalno ekonomske zaštite i aktivnosti i zaštite Srba na KiM, kao i naših nacionalnih interesa, poručio da je želja države da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu tamo da žive, da niko ne širi dodatnu paniku, kao i da ih niko ne uznemirava.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je poručio da Srbija vodi računa o njima i apelovao na Srbe da ostanu na svojim vekovnim ognjištima.

"Nema predaje, kao ni povlačenja Srbije. Poštujemo sve, nećemo da imamo ratove i sukobe, ali mnogo je važno da Srbi na KiM izdrže, kao i da ostanu tamo da žive vekovima", izjavio je srpski premijer i dodao da je to ključno.

Istakao je da se ne obazire na reakcije Prištine, već da je jedino što ga brine srpski narod koji živi na KiM.

"Da oni ne sprovode teror nad Srbima na KiM, mi ne bismo morali da preduzimamo neke aktivnosti. Da su poštovali proces dijaloga, i implementirali ono što je dogovoreno pre 11 godina, danas bismo imali mnogo bolju situaciju", napomenuo je Vučević.

Prema njegovim rečima, s obzirom da je Priština zabranila dinar, poštu, poštansku štedionicu, robu, lekove, upala u srpske opštine, lažno izabrala gradonačelnike, smenila ljude u sistemu policije, i sve poništili nasiljem, država Srbija će preduzeti mere.

"Srbija neće ostaviti Srbe na KiM. Ovo su ozbiljne mere koje spremamo, a opet da ne idemo u konflikt i rat, nego da pokažemo da je Srbija odgovarna strana u celom procesu i da čuvamo državu, kao i Srbe na Kosovo i Metohiji", zaključio je Vučević.

Predsednik Aleksandar Vučić je predstavio prethodno tokom obraćanja javnosti u Palati Srbija, zahteve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podeljene u pet oblasti i istakao da će u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu.

Nikolić: Jedina nada srpske politike - komunikacija sa međunarodnom zajednicom

Govboreći o današnjem sastanku u Briselu, Ivan Nikolić iz Komunikacije za razvoj društva, rekao je za Euronews Srbija da ne misli da će se desiti veliki pomak.

"Mislim da je, nažalost, ali naglašavam nažalost, jedina nada srpske politike ta neka komunikacija sa međunarodnom zajednicom. A moram stvarno da iskoristim priliku da kažem da je međunarodna zajednica u proteklih godinu-dve, kako je cela ova kriza trajala, bila potpuno marginalizovana i na neki način sa tim potpuno blagim komentarima i porukama i, pod znacima navoda osudama, se stavila na stranu Kosova ovako vrlo nedvosmisleno", rekao je Nikolić.

Smatra i da, kako je ponovio, poboljšanje te komunikacije i možda neki malo ozbiljniji pritisak na kosovsku stranu jedino rešenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija