Politika

Fico posle sastanka s Vučićem i Orbanom: Ne mogu da zamislim da neko pretekne Srbiju na putu ka EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/10/2024

-

13:40

Fico posle sastanka s Vučićem i Orbanom: Ne mogu da zamislim da neko pretekne Srbiju na putu ka EU
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovački premijer Robert Fico je, posle trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, rekao da pruža punu podršku ambiciji Srbije da u što kraćem roku postane članica Evropske unije. 

"Ne mogu da zamislim da bi neko trebalo da pretekne Srbiju na tom putu. Uradićemo sve da se ta legitimna ambicija Sribje ispuni", rekao je Fico.

Govoreći o današnjem sastanku, rekao je da će biti slobodan da ga okarakteriše kao sastanak prijatelja koji su u konstruktivnoj atmosferi razmenili stavove po mnogim temama.

"Naravno da su dominirale teme nelegalnih migracija, ali bila bi velika šteta ako bi predsednici vlada i zemalja preskočili mogućnost da razgovaraju o stvarima koje možda toliko nisu vezane za to", rekao je. 

Razgovore o ilegalnim migracijama je okarakterisao jednom rečenicom: Bili smo u pravu kada smo na početku velike migracione krize pre nekoliko godina jasno govorili da osnova borbe protiv ilegalne migracije jeste zaštita spoljne granice EU. Bili smo u pravu da Uniji nije potrebna redistribucija nelegalnih migranata koji stignu na teritoriju EU i ostaju, da joj nisu potrebne kvote, nego mere saradnje sa zemljama koje to žele i koje štite spoljnu granicu", poručio je.

On je zahvalio Aleksandru Vučiću na svemu što je Srbija preduzela po pitanju migrantske krize.

"To što je Srbija preduzimala nije bilo u korist Srbije, već su bili koraci koji su štitili Slovačku, Mađarsku i celu EU. Cela EU bi trebala da vam bude zahvalna na toj borbi i svemu što ste uradili", istakao je.

"Otkrivamo toplu vodu"

Kako je dodao, živimo u vremenima kada se sve menja, kada svi pominju inovativna rešenja, a zapravo otkrivamo toplu vodu.

"Sve stvari su odavno rečene, pominjemo da treba da se grade logori za prihvat u zemljama odakle migranti potiču. Pominjemo da treba da se uspostave mehaničke barijere. Budimo svesni toga da u EU postoji pet miliona migranata koji tu nemaju šta da traže sa potpuno drugim mentalitetom i kulturnim korenima, što negativno utiče na razvoj Evrope i stanje u kojem se nalazi", rekao je Fico. 

Poručio je da će zajedno sa Orbanom da vrši zajednički pritisak u smeru zdravog razuma i u smislu usvajanja mera.

"Želim Orbanu da se zahvalim na sjajnoj i odličnoj saradnji na ovom polju. Nas trojica koje sada vidite mogu da osnuju sjajan temelj garancija koje mogu biti neizbežne za EU. Zato mi je drago što smo danas pričali i usaglasili stavove. Nelegalna migracija je tema koja uništava i stvara nove vlade, svesni smo svih rizika koji su vezani za prostor u kom živimo", rekao je. 

Napomenuo je da su reme kao što su rat u Ukrajini i druge važne i zahvalio je sagovornicima na načinu na koji su one otvorene.

"Dragi prijatelji, Aleksandre i Viktore, zahvaljujem što ste došli", istakao je Fico.

"Suprotstavljena dva pravca razmišljanja u Evropi"

Izjavio je da Slovačka nije podržala novi Migracioni pakt EU, podsećajući da su kod jednog paketa bili protiv, a kod drugog paketa u okviru tog pakta bili suzdržani i ocenio da Migracioni pakt ne rešava suštinu nelegalne migracije u EU.

Fico je rekao da se u Evropi suprotstavljaju dva različita talasa razmišljanja tako da neke zemlje nisu podržale Migracioni pakt, a postoje zemlje koje govore da Migracioni pakt treba ubrzati u odnosu na postavljene termine.

"Moramo da rešimo ovaj problem donošenja novog pakta. Moramo da donesemo novo zakonodavstvo u vezi sa ovim problemom. Nažalost, današnji važeći propisi ne omogućavaju da se nosimo sa ovim problemom..", ocenio je Fico na pitanje novinara u kojoj su fazi pregovri o novom migracionom paktu.

On je naveo i da svaka suverena zemlja Evropske unije, bez obzira na postojanje šengenskog prostora, mora da ima pravo da odluči ko ulazi na njenu teritoriju, a ko ne. 

"To je osnovna filozofija Evropske unije, a ja ću podržavati ova načela kao premijer Slovačke Republike", rekao je Fico i dodao da mu je drago što i premijer Mađarske Viktor Orban razmišlja na isti način.

Na isto pitanje mađarski premijer Viktor Orban rekao je na konferenciji za štampu da je najveći problem to što postoji prognoza da upravo migracija može da razbije Evropsku uniju, pa je ocenio da migracija može da uništi samu suštinu Evropske unije.

"Mi moramo tu stvar da promenimo. Migracioni pakt moramo da eliminišemo i da krenemo novim putem", rekao je Orban i dodao da moraju da se uspostavljaju novi propisi po tom pitanju.

Prema njegovoj oceni, situacija u EU je "bliska ustanku", kada su migracije u pitanju.

"Neki su se već digli na ustanak, pojedini premijeri recimo, koji su nagovestili da će da stopiraju aplikaciju migracionih propisa... Takvih slučajeva će biti sve više, to će da razbije ne samo migracioni pakt, već i jedinstvo", rekao je Orban. 

On je ocenio da rukovodstvo Evropske unije nije doraslo upravljanju  problema ilegalnih migracija.

"Imamo situaciju da pojedine zemlje mogu da otkažu principe Migracionog pakta. To se neće desiti organizovanim načinom, već će pojedine zemlje, kao pojedinci, odustajati od primene ovih načela, uprkos tome što su one to potpisale u Sporazumu o šengenskom prostoru", zaključio je Orban.

Komentari (0)

Srbija