Region

Milatović: Mađarska snažan prijatelj evropskoj perspektivi Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

14:23

Milatović: Mađarska snažan prijatelj evropskoj perspektivi Crne Gore
Tanjug/MediaBiro - Copyright Tanjug/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je snažan prijatelj evropskoj perspektivi Crne Gore, saopštio je danas crnogorski predsednik Jakov Milatović na sastanku sa predsednikom mađarske Skupštine Laslom Koverom.  

Sagovornici su ocenili da dve države grade sadržajno prijateljstvo na bilateralnom planu, savezničku saradnju u okviru NATO, dok je Mađarska jedan od najdoslednijih promotera politike proširenja na Zapadni Balkan.  

Milatović je zahvalio na svemu što je Mađarska uradila kada je u pitanju članstvo Crne Gore u NATO i rekao da ne sumnja da će istu ulogu imati i kada je u pitanju članstvo u Evropskoj uniji.  

"Očekujemo da će do kraja ove godine, tokom predsedavanja Mađarske Savetom EU, biti organizovana međuvladina konferencija na kojoj će Crna Gora, posle nekoliko godina pauze, nastaviti sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja", naveo je Milatović.  

Crnogorski predsednik je posebno istakao značaj ekonomske saradnje između Crne Gore i Mađarske.  

"Poslednjih godina Mađarska je preuzela ulogu važnog ekonomskog činioca u regionu Zapadnog Balkana, a u Crnoj Gori u oblastima telekomunikacija, bankarstva i turizma", naveo je Milatović.  

Istakao je da su mađarske investicije značajne za crnogorsku ekonomiju i da u narednom periodu treba dodatno produbiti ekonomsku saradnju. Milatović je rekao da očekuje i zvaničnu posetu predsednika Mađarske Tomaša Šuljoke Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo povodom predstojećeg Samita Evropske političke zajednice koji će biti održan u Budimpešti početkom novembra.  

Kover je ocenio da su odlični odnosi dve zemlje priznanje posvećenog zajedničkog rada sa ciljem evropske integracije Crne Gore.  

On je kazao da članstvo u Uniji nije samo cilj već i važno sredstvo s aspekta ostvarenja nacionalnih interesa, i da sa velikim očekivanjima gleda na učlanjenje Crne Gore.  

Kover je dodao da je to važno za zemlje kandidate tako i članice EU u kontekstu bezbednosti i stabilnosti dok, kako je kazao, ekonomski potencijal regiona može biti dalji pokretač ekonomskog razvoja Unije, stoji u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa