Region

Milatović vratio dva zakona Skupštini: Spajić vodi politiku suprotnu interesima Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

13:37

Milatović vratio dva zakona Skupštini: Spajić vodi politiku suprotnu interesima Crne Gore
Milatović vratio dva zakona Skupštini: Spajić vodi politiku suprotnu interesima Crne Gore - Copyright Predsjednik Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Jakov Milatović izjavio je danas da je Skupštini na ponovno razmatranje vratio još dva zakona - o PDV-u i akcizama, kao i zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, optužio je premijera Milojka Spajića da vodi politiku suprotnu državnim interesima i tvrdi da parlamentarnu većinu vode, kako je kazao, lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta.  

Milatović je rekao da građani moraju biti na prvom mestu, a da novi zakoni ugrožavaju Fond PIO i sistem međugeneracijske solidarnosti.  

On je optužio Vladu da uvodi nove namete i smanjuje konkurentnost.

Kazao je da poslanici treba da opet razmotre rešenja, jer je neshvatljivo da Vlada ugrožava sopstvenu privredu i državnu kompaniju "Plantaže".  

"Vlada je svojim neispunjenim obećanjima izneverila poverenje svakog građanina u Crnoj Gori. Danas većina građana Crne Gore misli da zemlja ide pogrešnim putem. S druge strane, građani se suočavaju sa novim nametima, a rast i inflacija postaje neizdrživ. Zato apelujem na poslanike u Skupštini Crne Gore. Nemojte da budete saučesnici u ponižavanju naših institucija, u ponižavanju naših građana i u obesmišljavanju našeg demokratskog sistema. Vreme je da svi preuzmemo odgovornost i da stavimo interes građana na prvo mesto", naveo je Milatović na konferenciji za novinare u Podgorici.  

On je rekao da se posebno udara na sistem međugeneracijske solidarnosti, te da ga posebno zabrinjava da 5,5 odsto bruto plate uzima od plata radnika i Fonda PIO i preusmerava krupnom kapitalu, koji sada beleži istorijske profite.  

"Vlada nije prepoznala značaj skupa u okviru Brdo-Brioni procesa"

Milatović je rekao da odluka Vlade da ne podrži finansijski skup deset predsednika država u Crnoj Gori, u okviru Brdo-Brioni procesa, predstavlja konitinuitet politike Vlade, koja radi protiv nacionalnih interesa Crne Gore.

Rekao je da se takav skup održava u Crnoj Gori prvi put nakon deset godina u cilju jačanja saradnje u regionu i ubrzanja evropskih integracija, ali Vlada njegov značaj nije prepoznala.  

Pixabay

 

"Ja ću se potruditi da ipak do takvog skupa dođe i da bude organizovan", rekao je Milatović.  

Dodao je da je Vlada do sada više puta urušila dobrosusedske odnose sa mnogim zemljama okruženja.  

"U tom smislu me odluka vlade da ne podrži skup deset predsednika zemalja iz okruženja ovde kod nas, ne iznenađuje, jer je to politika kontinuiteta kad je ova vlada u pitanju. Ali, isto kao što sam se u mnogim drugim stvarima trudio, da bez obzira što naša vlada radi, a često radi protiv državnih interesa Crne Gore, kao predsednik države ću apsolutno do kraja istrajati u onome što je odbrana naših državnih interesa", rekao je Milatović.  

Predsednik je kazao da je naknadno saznao da je premijer Milojko Spajić intenzivno komunicirao sa kabinetom Đukanovića o usvajanju kripto-zakona.  

"To je bio fokus njegovog delovanja na početku 2022. godine. Ja mislim da je to razočaravajući podatak za mene, a siguran sam i za mnoge druge građane u Crnoj Gori. Moja dužnost je da ovo kažem i građanima jer sada već svi građani Crne Gore znaju koja je ključna razlika između nas", rekao je Milatović.  

Milatović je kazao da se bori da Crna Gora istinski postane bolje društvo i članica Evropske unije. 

"A neki drugi, svojim delima, i u prošlosti, ali i u sadašnjosti, bore se da Crna Gora postane raj za kriptočinioce", rekao je crnogorski predsednik.  

On je naglasio da je zakone vratio jer prema njegovim rečima, Spajić vodi lošu politiku, suprotnu državnim interesima Crne Gore.  

"Ja vodim jednu politiku, a on vodi drugu politiku. Mene Spajić ne interesuje lično, ali me interesuje u domenu toga što on trenutno vodi politiku Vlade. Mislim da, inače, svi u Crnoj Gori sada znaju da neko drugi u njegovo ime vodi Vladu", rekao je Milatović.  

Dodao je da će nastaviti da vraća sve zakone za koje misli da su štetni za državu jer veruje da će doći dan kada će svako odgovarati za svoje postupke.  

On je naglasio i da su lideri Demokratskog fronta (DF) sada na čelu Vlade, dok su Spajiću prepuštena ekonomska pitanja i dodao da ekonomske politike bez rasprave i socijalnog dijaloga, kao i trenutne politike, ne vode nigde.  

"Valjda je svima jasno da su lideri nekadašnjeg DF pravi lideri parlamentarne većine", kazao je, između ostalog, Milatović.

Komentari (0)

Evropa