Region

Milatović ponovo prozvao Vladu: Rast cena već pojeo najavljeno povećanje zarada

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2024

-

23:10

Milatović ponovo prozvao Vladu: Rast cena već pojeo najavljeno povećanje zarada
Milatović ponovo prozvao Vladu: Rast cena već pojeo najavljeno povećanje zarada - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Jakov Milatović ponovo je prozvao Vladu premijera Milojka Spajića tvrdnjom da će najavljeno povećanje plata i smanjenje penzionih doprinosa ugroziti penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti i koncept penzije kao ekonomske kategorije, ali i da je rast cena već "pojeo" najavljeno povećanje zarada.

Njegovo najnovije pitanje je zašto Vlada ne smanji PDV umesto doprinosa za PIO, ako, kako kaže, želi da poveća standard svih građana. Smanjenje PDV bi, kaže Milatović, doprinelo smanjenju svih cena i povećalo kupovnu moć građana, a i unapredio bi konkurentnost privrede i podstakao ekonomski rast.

"Pošto javna diskusija u vezi sa programom Evropa sad 2 ne postoji, postavljam još jedno pitanje Vladi (iako ni na prošlo nisam dobio odgovor) - zašto Vlada ne smanji PDV umesto smanjenja doprinosa na PIO", upitao je Milatović na platformi Iks. Milatović je konstatovao da je Vlada predložila povećanje prosečne neto zarade za šest odsto kroz smanjenje penzionih doprinosa.

"Predloženim smanjenjem doprinosa Vlada, bez javne rasprave i širih konsultacija, kao i bez saglasnosti socijalnih partnera, dovodi u pitanje penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti i koncept penzije kao ekonomske", naveo je šef crnogorske države.

Naveo je i da Vlada namerava da napravljeni minus u javnim finansijama kompenzuje povećanjem PDV-a i ostalih dažbina, na turizam, na vina, na onlajn trgovinu, na kulturu itd. što, navodi Milatović, dodatno doprinosi ionako nepodnošljivom rastu cena.

Kaže i da je rast cena u Crnoj Gori već potpuno pojeo najavljeno povećanje zarade, čime, kako kaže, izostaju očekivani pozitivni efekti, za razliku od kreiranih rizika koji postaju sastavni deo penzionog sistema.

"Ako se želi povećati standard svih građana zašto se umesto redistribucije jednog dela penzionih doprinosa, prosto ne smanji stopa PDV-a?", pita Milatović, koji smatra da je logika ista, da bi manji porezi (ili doprinosi) stimulisali tražnju i ekonomsku aktivnost, negativni aspekti su više manje isti kao i u slučaju smanjenja doprinosa. Međutim, navodi, pozitivnih efekata u slučaju smanjenja PDV-a ima više.

"Niži PDV bi smanjio sve cene i povećao kupovnu moć svih građana (i zaposlenih, i penzionera, i studenata, i nezaposlenih…). Takođe, smanjenje PDV-a bi unapredilo konkurentnost privrede i podstaklo ekonomski rast. Ne znači da je ovaj predlog jedino rešenje, ali znam da je Crnoj Gori potrebna javna diskusija o ovoj i ostalim ekonomskim politikama, a ne njihovo brzopleto i netransparentno donošenje", naveo je Milatović.

Pokret Evropa sad: Milatović skreće pažnju sa sopstvenih nedoslednosti, kršenja Ustava i nerada

Iz vladajućeg Pokreta Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića odgovorili su predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću porukom da umesto što postavlja pitanja Vladi i meša se u poslove za koje nije nadležan, te da očekuju da Milatović i kao član Saveta za odbranu, za početak počne da radi svoj posao.

Umesto što postavlja pitanja Vladi i meša se u poslove za koje nije nadležan, očekujemo da Milatović i kao član Saveta za odbranu, za početak počne da radi svoj posao, saopšteno je iz PES-a.

"Doskorašnji predsednik svih građana i novi portparol opozicije mešanjem u teme za koje nema nikakve ustavne nadležnosti, želi da skrene pažnju sa sopstvenih nedoslednosti, kršenja Ustava i nerada", naveli su iz PES.

Iako, kažu, nedeljama ignoriše da komentariše skandaloznu dodelu državljanstva od Abazovićeve Vlade kosovskom biznismenu Ramaju koji se sumnjiči da je zbog utaje poreza višemilionski oštetio budžet Crne Gore.

"Zabrinjavajuće je da ukupno od 96 nacrta odluka o postavljenjima, razrešenjima i unapređenjima oficira Vojske Crne Gore, koje je dostavio ministar odbrane Dragan Krapović, predsednik Vlade Milojko Spajić je potpisao svih 96, dok predsednik Jakov Milatović, do sada, nije potpisao nijednu odluku dostavljenu na potpis", naveli su iz PES-a.

Euronews/Stefan Goranović

 

Navode da od predsednika svih građana do funkcionera lokalne liste u Podgorici, od promotera programa Evrope sad do konstatacije da je to populizam, od kohezionog faktora parlamentarne većine do saveznika opozicije, od poziva na javne oglase do partijskog imenovanja savetnika jesu tragovi Milatovićeve "doslednosti", koji su dramatično uticali na njegov rejting.

"To će mu najbolje objasniti GP URA koja je svesna urušenog Milatovićevog kredibiliteta. Međutim, da bi bio makar ravnopravan u koaliciji sa Abazovićem i Medojevićem, funkcioner lokalne liste Milatović će morati da pojača intenzitet svakodnevnog denunciranja na račun rada Vlade. Umesto dva puta dnevno, ubuduće će morati da reaguje makar još toliko, što je uslov da poveća udeo svog lokalnog pokreta u okviru nove koalicije", navode iz PES.

Ističu da, međutim, ni to nije sigurno ukoliko se član PzPG-a Jakov Milatović osmeli da prokomentariše javno priznanje Dritana Abazovića da je kreirao aferu Do Kvon ili da se makar zainteresuje oko kontroverzne dodele crnogorskih pasoša sumnjivim licima od novog koalicionog partnera.

Milatović je ranije danas postavio Vladi Milojka Spajića postavio pitanje zašto ne smanje iznos PDV, a ne iznos doprinosa za PIO, te ustvrdio da je rast cena već "pojeo" najavljeno povećanje zarada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa