Društvo

"Ključna uloga u očuvanju identiteta katolika u Srbiji": Vučić na proslavi 100 godina postojanja Beogradske nadbiskupije

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

20:15

"Ključna uloga u očuvanju identiteta katolika u Srbiji": Vučić na proslavi 100 godina postojanja Beogradske nadbiskupije
"Ključna uloga u očuvanju identiteta katolika u Srbiji": Vučić na proslavi 100 godina postojanja Beogradske nadbiskupije - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras liturgijskoj proslavi povodom 100 godina od osnivanja Beogradske nadbiskupije i tom prilikom je poručio da je ta nadbiskupija tokom svog postojanja igrala ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta katolika u našoj zemlji. 

"Povodom velikog jubileja i obeležavanja 100 godina od osnivanja Beogradske nadbiskupije upućujem najiskrenije čestitke svim pripadnicima katoličke zajednice u Srbiji, Beogradskoj nadbiskupiji i njenim vernicima. Ovaj značajni jubilej simbolizuje vek postojanja i duhovne brige nadbiskupije za vernike, kao i njen doprinos međukonfesionalnom i kulturnom bogatstvu naše zemlje. Nadbiskupija je tokom svog postojanja igrala ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta katolika u našoj zemlji", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu. 

Uz poštovanje i zahvalnost na doprinosu izgradnji dijaloga i saradnje među verskim zajednicama, dodaje Vučić, značaj ovakvih jubileja prilika je za jačanje zajedništva i solidarnosti među svim građanima Srbije.

"Želim vam još mnogo uspešnih godina i nastavak rada u službi zajednice i vere", poručio je predsednik.

Pored predsednika, svečanosti su prisustvavli i premijer Srbije Miloš Vučević, kao i ministri Maja Popović i Nemanja Starović, patrijarh SPC Porfirije, visoki dužnosnici i predstavnici Katoličke crkve, visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Evangeličke crkve, Islamske zajednice, kao i diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici.

Svečanost je predvodio državni sekretar Svete stolice kardinal Pjetro Parolin.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet istakao je tokom svečanosti da je Beogradska nadbiskupija nastala u vremenima nimalo lakim ni za svet, ni za Evropu, ni za tadašnju državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) na težnju katolika u Beogradu da dobiju svoju pomesnu Crkvu.

On je dodao da je konkordat između Svete stolice i Kraljevine Srbije potpisan u Rimu 24. juna 1914. godine ali da su dešavanja tokom Prvog svetskog rata zaustavio njegovu primenu, pa je beogradska nadbiskupija osnovana posle jedne decenije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija