Politika

Blokade institucija na severu KiM i dalje traju: Srbi upozoravaju na manjak profesionalizma u ponašanju policije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2024

-

16:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova i Metohije - sedmi dan blokade zgrada srpskih institucija. U Kosovskoj Mitrovici, u policijskoj stanici, uz prisustvu advokata, saslušan je predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Ivan Zaporožac. On je posle davanja iskaza rekao da je ovaj proces još jedan dokaz da vlada u Prištini vrši progon srpskog naroda. Prethodno su predstavnici Srpske liste poručili da će se svi rukovodioci odazvati pozivima. 

"Stav Srpske liste je da Beograd treba aktivnije da učestvuje u dijalogu i mi smo za dijalog i potrudićemo se, iks puta smo imali konsultacije sa Beogradom u vezi ove situacije i napomenuli smo šta bi nama Beograd mogao da pomogne u ovom momentu. U ovom momentu to ne bi iznosio za javnost, ali ja verujem da će se uskoro videti to na terenu i da će naši građani to osetiti", rekao je na konferenciji za novinare Zlatan Elek iz Srpske liste.

Dodao je da Srpska lista pri svakom razgovoru sa međunarodnim predstavnicima to i jasno iznosi, a da to iznosi i Beograd, a to je da oni nemaju ništa protiv albanskog naroda.

"Samo iznosimo svoje primedbe na ponašanje vlasti u Prištini na čijem čelu je trenutno gospodin Aljbin Kurti i Samoopredeljenje", rekao je Elek.

Simić: Nema mira i bezbednosti u ovakvim okolnostima

Na konferenciji je govorio i Igor Simić iz Srpske liste te dodao da, kad je u pitanju međunarodna zajednice, oni su, kako je istakao, uvek bili otvoreni za razgovore sa njima.

"I uvek ćemo biti otvoreni za razgovore sa međunarodnom zajednicom. Odgovornost za ovo što se dešava srpskom narodu je na njima, jer su oni dobili mandate i od Ujedinenigh nacija i od Skupštine Ujedinjenih nacija, Saveta bezbednosti da osiguraju, citiram - mir, sigurnost i bezbednost za sve građane. Verujem da ćemo se svi složiti da nema mira, nema sigurnosti i nema bezbednosti u ovim i ovakvim okolnostima, a te međunarodne organizacije su i dalje na terenu", dodao je Simić.

Podsetimo, juče je u policijskoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice saslušan i bivši predsednik opštine severna Mitrovica Milan Radojević, jedan od petorice čelnika institucija čije su zgrade blokirane, a koji su za danas pozvani na saslušanje.

Radojević je saslušan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, jer ga tzv. kosovski organi terete za falsifikovanje dokumenata, nakon čega je on naglasio da se ne krije od policije i da se danas dobrovoljno pojavio u stanici.

"Ne krijem se, smatram da su čist obraz i mirna savest najbitniji. Zato sam i došao danas ovde da vidim o čemu se radi, u čemu je problem. Ako je najveći moj greh što radim za institucije Republike Srbije, ja sam izuzetno ponosan na to", poručio je Radojević.

Ocenio je mučnom situaciju koja u Kosovskoj Mitrovici vlada već više dana i manjak profesionalizma u ponašanju policije kako prema Srbima tako i u njenom nastojanju da mu juče uruči poziv za saslušanje, pošto ga nisu pronašli kući, jer se nalazio u centralnoj Srbiji.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani je rekao za Euronews Srbija da su zgrade srpskih institucija zatvorene posle informacija da se u njima dešava nešto "ilegalno". 

"Nismo znali šta se dešava, ali informacije su bile takve. Posle konsultacije sa tužiocem ušli smo u zgrade četiri opštine", rekao je Eljšani i dodao da su one zapečaćene po nalogu tužioca. 

Stano poručio Prištini da se uzdrži od jednostranih poteza

O situaciji na KiM danas se oglasio i portparol Evropske komisije Peter Stano, koji je ocenio da je situacija na KiM prilično nestabilna i poručio prištinskim vlastima da izbegavaju bilo kakve akcije i korake koji su jednostrani, nekoordinisani i mogu da doprinesu povećanju tenzija i dodatnoj eskalaciji situacije.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga kako EU komentariše najnovije poteze Prištine i moguće nove pritiske na Srbe imajući u vidu da su, nakon što je takozvana kosovska policija blokirala srpske institucije na severu KiM, predstavnici srpskih institucija dobili pozive za saslušanja, ponovio da je "EU u stalnom kontaktu sa kosovskim kolegama na različitim nivoima i u različitim formatima" i da im "veoma jasno" prenosi svoje poruke i očekivanja.

Minić: Situacija na Kosovu i Metohiji je veoma loša 

Govoreći o bezbednosti na Kosovu i Metohiji, Jelica Minić iz Evropskog pokreta Srbije, rekla je da su poslednji potezi prištinskih vlasti "završni potezi za okruživanje državnosti Kosova".

Kaže i da je začuđujuće da Evropska unija ne osuđuje suštinu tih poteza, te da je isto tako začuđujuće što događaji iz Banjske nisu doživeli epilog.

Na pitanje da li je poslednje policijsko rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine zapravo konsekvenca događaja u Banjskoj, Minić je takođe odgovorila potvrdno. 

"Događaj u Banjskoj je bila veoma krupna stvar i veoma opasna stvar. Ali kao da je i to nekako bilo stvar, događaja, mada je, nažalost, posledica događaja u Banjskoj, su mrtvi ljudi. Ali, gotovo da ništa što se priča više nije uverljivo. Toliko je bilo informacija koje su se pokazale kao netačne, koje su vas upućivale na ovu stranu, a život je išao ovim putem. Dakle, ja imam utisak da ljudi više ništa ne veruju", objasnila je ona. 

Više pogledajte u videu s početka teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija