Politika

Potpredsednik Srpske liste: Hoće da nas nateraju da sami odemo

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2024

-

09:17

Potpredsednik Srpske liste: Hoće da nas nateraju da sami odemo
Potpredsednik Srpske liste: Hoće da nas nateraju da sami odemo - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zatvaranje srpskih opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije (KiM) znači zatiranje srpskih institucija koje rade decenijama, izjavio je potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović i potvrdio sa su predsednici Privremenih organa ovih opština dobili pozive za saslušanje od strane kosovske policije.

"Taj gest znači zatiranje svega što je srpsko. Sve to Kurti radi, on je to otvoreno i rekao. U zgradi Fonda PIO pružane su usluge za 30.000 penzionera, od toga su 4.000 Albanci koji koriste te usluge i pitanje je gde će sada oni svoja prava ostvarivati. Kancelarija za KiM je zatvorena. Javno komunalno preduzeće je zatvoreno, Kosovsko-mitrovački okrug, to su institucije i ustanove u kojima su građani ostvarivali svoja prava, penzije, dečji dodatak, socijalnu pomoć, tuđu negu, prijavljivali novorođenčad ali i umrle", rekao je on u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

Dodao je da se Srbima otežava ionako težak život i da se zatvara sve što "miriše" na Srbiju a da srpske institucije ostaju u tragovima.

"Ne radi se ništa da se olakša život. Naprotiv, hoće da nas nateraju da sami napustimo ove prostore", rekao je Milović.

Na zgradama srpskih ustanova postavljene su table sa nazivima privremenih prištinskih institucija, a Milović kaže da je na delu promena etničke strukture koju vrši premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"To se sve odigrava na očigled međunarodnih institucija - EU, Euleksa, Umnika, ambasada tzv. demokratskih zapadnih zemalja. Njihova blaga reakcija kao da je na neki način vetar u leđa Kurtiju", istakao je.

Na pitanje da li veruje da predstavnici zemalja Kvinte nisu imali saznanja o Kurtijevim akcijama, potpredsednik Srpske liste ističe da ne može da kaže da oni nisu znali.

"Znali su da Kurti vuče te poteze s jednim ciljem, da se sever stavi pod okupaciju, da se zaokruži, kako on kaže, nezavisnost takozvanog Kosova. Mi smo u getu i pod strahovitom terorom u 21. veku", rekao je Milović.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, kaže da se Kurti svim snagama trudio da tu zajednicu obesmisli.

"Nama je formiranje išlo u prilog jer je barem neka zašttia bila garantovana njenim osnivanjem, a ovako ostaće prazna ljuštura od nje i ja ne vidim da će neko da zaustavi Kurtija", rekao je Milović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija