Politika

Simić: Politički progon srpskog naroda, trenutak da međunarodne zajednica pokaže svoje lice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/09/2024

-

09:55

Simić: Politički progon srpskog naroda, trenutak da međunarodne zajednica pokaže svoje lice
Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Član Predsedništva Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da će se predstavnici srpskih institucija na KiM koji su dobili pozive za saslušanja odazvati tome i da će jasno i glasno reći da su radili u korist građana svih nacionalnosti, te da nikada nisu falsifikovali dokumente za šta ih optužuju prištinske vlasti.

Takođe je ocenio da je ovo trenutak kada međunarodna zajednica treba da pokaže svoje lice.

"Srpska lista je oduvek pozivala na mir i suzdržanost, kao i danas, odazvaćemo se pozivu i reći da je ovo je politički progon srpskog naroda i ovo je deo šireg plana institucionalne represije sa ciljem progona svega što je srpsko sa Kosova i Metohije", rekao je Simić.

On je rekao u ime svih onih koji su dobili pozive da to ovo vide kao politički progon.

"I ne samo politički progon nas kao pojedinaca na čelu tih institucija, već srpskog naroda, jer su te institucije pružale usluge građanima", rekao je Igor Simić.

Prema njegovim rečima, prištinske vlasti su imale oduvek saznanja o postojanju tih institucija, a kao drugo, te institucije su pružale legalne usluge svim građanima i nisu kršile nikakav zakon. Simić je naglasio da je ovo trenutak u kom će međunarodna zajednica pokazati svoje lice.

"Mi ćemo se na poziv na saslušanje odazvati. Delimo sudbinu naroda i danas ćemo to i uraditi. Odazvaćemo se pozivu i reći da smo radili u korist građana svih nacionalnosti", naglasio je Simić.

Srpska lista je, kako je ponovio, oduvek pozivala na uzdržanost.

"Mi smo uvek bili otvoreni za razgovor sa međunarodnom zajednicom. Odgovornost za ono što se dešava sa srpskim narodom je na njima", rekao je Simić.

Povodom najava otvaranja mosta na Ibru, i upada u druge institucije, poput pretnji univerzitetu, Simić kaže da je ovo trenutak da međunarodna zajednica pokaže svoje lice.

"Da li će to učiniti videćemo, ali ovo je taj trenutak. Mi ćemo se odazvati pozivu, delimo sudbinu naroda, nećemo biti prvi Srbi koji su na saslušanju", kazao je Simić.

Podsetio je i da je 2013. godina Skupština u Prištini usvojila zakon kojim je ratifikovala Briselski sporazum koji se bavio time kako da funkcionišu srpske institucije i u kosovskom sistemu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija