Politika

Milović: Srpski predsednici Privremenih organa na KiM pozvani na saslušanja, to je montiran politički proces

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

22:12

Milović: Srpski predsednici Privremenih organa na KiM pozvani na saslušanja, to je montiran politički proces
Milović: Srpski predsednici Privremenih organa na KiM pozvani na saslušanja, to je montiran politički proces - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović izjavio je večeras da su srpski predsednici Privremenih organa na Kosovu i Metohiji dobili pozive da se jave na saslušanje u regionalnu jedinicu na severu KiM, zbog navodnih falsifikovanja iskaza.

''To su predsednici privremenih organa, između ostalih Simić i Radojević. Poznato je da je negde oko 80 viđenijih Srba sa KiM na spisku za hapšenje. To je svakodnevni psihološki pritisak, to je sve jedan politički montiran proces kako bi se poslala poruka ljudima da nisu ovde sigurni i da nemaju perspektivu'', rekao je Milović tokom video-uključenja u emisiju ''Takovska 10'' na RTS.

Naveo je da je Srbija pomogla otvaranjem novih radnih mesta, pošto je to jedan od uslova da mladi ostanu na KiM i da bi se zaštitila ''teritorija i prostor'', dodajući da je potrebno zaštititi decu zbog ''svakodnevnih provokacija''.

On je istakao da je situacija na terenu ''izuzetno teška'', da vladaju velika napetost i neizvesnost, kao i zabrinutost za to šta sledeće vlasti u Prištini i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mogu da urade.

''U pet poslednjih dana naši sugrađani pokušavaju da dođu do svojih radnih mesta koja su zauzele jake policijske snage. To su prostori Kancelarije za KiM, JKP Zvečan, prostorije Pošte... To znači da oko pet hiljada ljudi ne može da ostvari svoje pravo na rad, odnosno da su svi oni na ulici. Kako da obezbede egzistenciju za sebe i svoju decu?'', rekao je Milović.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Naveo je da Kurti ''sve ovo radi kako bi otežao Srbima na KiM'' i kako bi oni sami napustili taj prostor.

''Uskraćeni smo za sve, za PIO fond čije usluge koristi oko 30.000 penzionera, od kojih je oko 4.600 Albanaca. Šta će biti s njima? To im je zagarantovano zakonom. Socijalna pomoć, dečji dodatak, prijava umrlih i rođenih... To su sve problemi s kojima se već suočavamo'', rekao je on.

Dodao je da je Srbima uskraćena upotreba srpskog dinara, usluge Pošte, banaka, da nemaju slobodu kretanja i drugo.

''Šta je sledeće, zdravstvo i prosveta? Institucionalno, pravno i fizičko nasilje je svakodnevno i toga se zaista plašimo'', rekao je Milović i ponovio apel državi Srbiji da pruži zaštitu i pomoć.

Milović navodi da je razgovarao sa predsednikom Srpske liste Zlatanom Elekom, sa potpredsednikom Liste Igorom Simićem, kao i sa predstavnicima ambasada zemalja Kvinte i ambasade SAD, dodajući da im je rekao da je stanje na KiM teže nego 2004.

''Paradoksalno, ali stanje je teže nego kad je bio 17. mart 2004. Tada smo se, nažalost, osećali bezbednije nego danas'', rekao je Milović.

On je ocenio da nasilje poput onog koje sprovodi Kurti predstavlja znak da brzo dolazi kraj njegovoj vlasti.

''Mi smo na našim ognjištima, to smo mi, Srbi, na KiM. Vrata Kosova za Srbiju nisu zatvorena i zato nam treba pomoć i zaštita. Nemouće je da se ovo izdržava 25 godina'', rekao je Milović.

Petković: Nastavlja se Kurtijev teror,sada hoće da hapsi i političke predstavnike Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je večaras da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti  nastavlja da sprovodi teror na severu KiM, kao i da sada hoće da hapsi i političke predstavnike srpskog naroda kako bi ostvario svoj naum - da pola Srba protera, a drugu polovinu pohapsi.

"Nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju u svojstvu 'osumnjičenih', zbog navodnog 'falsifikovanja dokumenata' je pokazatelj brutalnog političkog progona lidera Srba sa severa KiM koji je naredio Aljbin Kurti i koji će imati dalekosežne posledice", napisao je Petković na društvenoj mreži Iks. 

Kako je dodao, rukovodstvo srpskih institucija ništa nije "falsifikovalo" i sve su radili isključivo u skladu sa zakonom, pružajući usluge i Srbima i Albancima.

Da je Kurti formirao ZSO, naveo je Petković, danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

"O ovom najnovijem Kurtijevom nasilju Beograd je odmah obavestio međunarodnu zajednicu i Kfor. Ako su njihov najviši domet - saopštenja i verbalna osuda i to bez ikakve konkretne reakcije, postaje jasno šta je pozadina Kurtijevog progona Srba", naglasio je Petković. 

Komentari (0)

Srbija