Politika

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije gasi požar u NP Sutjeska: Sarajevo zbog politike bilo spremno da gleda RS u plamenu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2024

-

13:00

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije gasi požar u NP Sutjeska: Sarajevo zbog politike bilo spremno da gleda RS u plamenu?
Helikopterska jedinica MUP-a Srbije gasi požar u NP Sutjeska: Sarajevo zbog politike bilo spremno da gleda RS u plamenu? - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Požar u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" preti da ugrozi putnu komunikaciju Foča-Gacko, čijim presecanjem će Istočna Hercegovina praktično biti odsečena od severnijeg dela Republike Srpske, a vatru su do sada gasili helikopteri Helikopterskog servisa Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, te jedan helikopter Oružanih snaga BiH, javio je RTRS.

Koliko je situacija na području Foče i NP "Sutjeska", jednog od bisera Srpske, BiH, ali i Balkana u celini, alarmantna, svedoče i vapaji načelnika opštine Foča Milana Vukadinovića da se na sednici Saveta ministara BiH hitno odobri upotreba helikoptera Sektora za vanredne situacije Vlade Srbije za pomoć u gašenju požara.

On je izneo podatak da je celo požarište površine 150 hektara, uključujući i borovu šumu, što uz nadljudske napore Helikopterskog servisa Srpske i MUP-a nije moguće ugasiti bez pomoći iz Srbije.

Pojedinci u zajedničkim institucijama u Sarajevu isprva nisu imali sluha za vapaje načelnika i tela koja upravljaju Nacionalnim parkom, a koja su upozoravala na katastrofu koja može da se desi.

Politizacija svake teme, te mešanje u unutrašnje stvari Srbije, za pojedince iz Sarajeva su ovoga puta dobile novu dimenziju, s obzirom na javne istupe ministra odbrane u Savetu ministara BiH Zukana Heleza i ministra spoljnih poslova BiH Dina Konakovića.

Dok gori "Sutjeska", Helez i Konaković, uobičajeno, o protestima u Srbiji i "međunacionalnim tenzijama"

Naime, razumevajući da Helikopterski servis Srpske i MUP Srpske nemaju kapacitete da ugase požar toliko velike površine u jednom od najznačajnijih nacionalnih parkova na Balkanu, vlasti Srpske, od najnižeg do najvišeg nivoa su od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine zatražile saglasnost, prema svim procedurama BiH, za prelet i sletanje helikoptera Republike Srbije u svrhu gašenja požara.

Ipak, Helez je ovaj zahtev kategorički odbio, navodeći da ovako nešto predstavlja presedan, te da mu ne pada na pamet da odgovori pozitivno na apele i vapaje lokalnih i republičkih vlasti.

"Zahtevi i insistiranje da helikopteri susedne zemlje Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine su besmisleni i predstavljaju presedan", objavio je ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP).

Pravdajući svoju odluku, Helez je u svom maniru lopticu odgovornosti prebacio u Srbiju, navodeći da "Vučićevom režimu u Srbiji i vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego prebaciti pažnju javnosti sa protesta u Srbiji podizanjem međunacionalnih tenzija u BiH".

Kakve veze bilo kakvi protesti u Srbiji imaju sa požarom u NP "Sutjeska", a pogotovo sa "podizanjem međunacionalnih tenziju u BiH", Helez nije objasnio, sem što je, naočigled javnosti, spojio nespojivo.

"Naravno, neću odobriti upotrebu helikoptera MUP Republike Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.Oružane snage BiH su gašenjem požara u Bugojnu, Drvaru, Mostaru i Žepču pokazale da su sposobne i spremne gasiti požar u našoj zemlji. Poručujem lokalnim vlastima u Foči da pokrenu proceduru i zatraže angažman helikoptera Oružanih snaga BiH pri gašenju požara. Oni su u pripravnosti i trenutno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara", saopštio je Helez na društvenoj mreži "Facebook".

Da je akcija nepružanja pomoći Foči i direktnog ugrožavanja balkanskog bisera, NP "Sutjeska", bila koordinisana i organizovana, posvedočio je sam ministar spoljnih poslova BiH Dino Konaković.

"U stalnom smo kontaktu ministar Zukan Helez i ja. Helikopteri Oružanih snaga BiH su spremni za intervencije i gašenje požara u svakom delu naše zemlje. Pokazali su efikasnost i veštine u proteklim sedmicama. Apelujemo na sve odgovorne osobe u našoj zemlji da se obraćaju prvo našim snagama i institucijama, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja. Tamo gde ne možemo odgovoriti sami možemo svi zajedno zatražiti dodatnu pomoć", poručio je Konaković na društvenim mrežama.

Sarajevo uporno odbijalo da Srbija pomogne pri gašenju požara, reagovao i Nešić

Ipak, uprkos nesumnjivoj želji službenika Helikopterskog servisa Srpske, MUP-a Srpske, pripadnika OS BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, o kojoj su rasprave u trenutku kada gori biser Balkana, malo je reći, besmislene, pokazalo se da nemaju kapacitete da ugase požar.

Nakon bezbroj apela, vapaja lokalnih vlasti, na kraju i ministra bezbednosti BiH Nenada Nešića, Helez je konačno popustio juče, i odlučio da da dozvoli prelet i sletanje helikoptera iz Srbije, koji će pomoći u gašenju požara u NP "Sutjeska".

On je tom prilikom rekao da je nakon razgovora sa načelnikom Foče Milanom Vukadinovićem o situaciji na požarištu pokrenuo mehanizam da se zatraži pomoć od susednih država - Srbije, Crne Gore i Hrvatske u gašenju vatre.

Printscreen YouTube/SDP BiH

 

On je dodao da mu je načelnik opštine Foča preneo da u jednom delu samo kanaderi mogu gasiti požar.

"Procedura je sledeća, ministar bezbednosti (prim. aut. Nenad Nešić) šalje zahtev Savetu ministara, koje traži pomoć od susednih zemalja preko Ministarstva inostranih poslova (prim. aut. Dino Konaković) i onda čekamo da dođu da pomognu", rekao je on novinarima na Tjentištu, prenosi agencija SRNA.

S druge strane, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je da se očekuje da će se požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" više rasplamsati tokom noći zbog jakog vetra.

On je naveo da je deo požara, koji je zahvatio Nacionalni park "Sutjeska" kod Foče, stavljen pod kontrolu, ali da je ostalo još dosta vatre.

 

 

"Deo požarišta pri vrhu smo uspeli da saniramo, dok je ostao najkritičniji deo prema saobraćajnici, jer je tu požar zahvatio crnogoričnu šumu", rekao je Kusturić i dodao da se zbog jakog vetra očekuje da će se vatra rasplamsati.

On je izrazio nadu da će biti odobrena pomoć Srbije u gašenju vatre, te tvrdi da bi požar mogao biti ugašen pre tri dana da je bio na raspolaganju helikopter iz Srbije od pet tona zapremine.

"Sve ovo posle što se izdešavalo je, nažalost, posledica tuđeg nerada i neodgovornosti", poručio je Kusturić, preneo je Tanjug.

Šta se promenilo u samo 24 sata znaju samo Helez i Konaković. Međutim, više je nego jasno da je u pitanju nedostatak opreme, o čemu su ministri nesumnjivo bili obavešteni, kao i nepristupačan teren, koji može da gasi samo obučeno i opremljeno ljudstvo, kakvo ima Srbija u Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

Srbija ima ozbiljne kapacitete za gašenje svih požara

O kakvoj vrsti opremljenosti se radi, svedoči pilot Nenad Raičević iz helikopterske jedinice MUP-a, koji je govorio o potencijalima koje poseduje MUP Srbije.

"Nabavkom dva helikoptera "Kamov" Ka-32 i "Airbas" helikoptera H215 "Super puma", mi smo ozbiljno pojačali naše kapacitete za gašenje požara", rekao je Raičević za Tanjug.

On je podsetio da su ruski helikopteri K-32, koji su u Srbiju stigli tokom prošle i pretprošle godine, svojevrsno vatreno krštenje imali januara meseca prilikom gašenja požara u novobeogradskom bloku 70 kada je goreo kineski tržni centar.

"To je bilo prvo korišćenje ovog helikoptera za gašenje požara u urbanim uslovima. Mi smo na tu akciju veoma ponosni, jer smo za jedan vrlo kratak period uspeli da požar lokalizujemo i omogućimo našim kolegama iz SVS-a da priđu i pristupe dogašavanju požara", istakao je Raičević.

Raičević napominje da su Kamovi K-32 i H-215 Super puma višestruko pojačali sposobnost helikopterske jedinice, da su postali glavni helikopteri za gašenje požara, jer su njihove performanse i sposobnosti u tim situacijama mnogo bolje od helikoptera na koje su se ranije oslanjali.

"Pre nabavke helikoptera K-32 i Super puma, naši glavni helikopteri za gašenje požara bili su Agusta-Bel 212 koji mogu podići protivpožarno vedro od 1200 litara. S druge strane Super puma može podići vedro težine između tri ipo i četiri tone, a K-32 do pet tona", rekao je Raičevič.

MUP Srbije

 

Svoju humanost i rešenost da pomognu susedima, Vlada Srbije i MUP su pokazali na primeru požara u Severnoj Makedoniji, kada je ta susedna zemlja zatražila pomoć Srbije, koju je u ekspresnom roku i dobila.

U dva navrata, sredinom i krajem jula meseca, helikopterska jedinica MUP-a je boravila u Severnoj Makedoniji, pomažući da se ugase požari koji su pretili da ozbiljno oštete infrastrukturu na više lokacija.

Tom prilikom je premijer Severne Makedonije, Hristijan Mickoski, zemlje koje su pomogle u gašenju požara, Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru i Tursku, nazvao "prijateljskim zemljama od kojih je zatražena pomoć".

"Borimo se sa vatrenom stihijom izazvanom toplotnim talasom. U intenzivnoj smo komunikaciji sa više prijateljskih država od kojih očekujemo pomoć u gašenju požara u okviru njihovih mogućnosti", objavio je Mickoski na Facebook-u.

Srbija je u dva navrata slala pomoć, pored Super pume, u gašenju su učestvovala i starija oruđa koja je pominjao pilot Raičević, a koja su se pokazala jednako efikasnim na teško pristupačnim predelima Istočne i severoistočne Severne Makedonije, koja je doživela prirodnu katastrofu ovog leta izazvanu nezapamćenim požarima.

Komentari (0)

Srbija