Region

Gradonačelnik Banjaluke: Jedino jaka Srbija može da garantuje postojanje Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2024

-

11:19

Gradonačelnik Banjaluke: Jedino jaka Srbija može da garantuje postojanje Republike Srpske
Gradonačelnik Banjaluke: Jedino jaka Srbija može da garantuje postojanje Republike Srpske - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da je jučerašnja centralna manifestacija povodom obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" bila veličanstvena i dostojna samog datuma, a da je 20.000 okupljenih u Loznici na toj manifestaciji pokazatelj da, kako kaže, nije uspeo plan da nas nema.

"Taj plan traje vekovima. Gotovo otkad srpski narod postoji, traje namera da Srba nema, da nema pravoslavaca. Da nema naše nacionalne zastave, da nema naše himne, da nema grba, da nema Republike Srpske", rekao je Stanivuković za televiziju Prva.

On podseća da Srbija i Republika Srpska Dan sećanja obeležavaju već deset godina, a da su juče zajedno poslali snažne poruke.

"Da je Srbija jaka, da ima svoju vojsku i da vodi suverenu autonomnu politiku, na šta smo svi ponosni. Srbija, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali onog izvornog Dejtonskog, ne ovog što danas Bošnjaci, Sarajevo ili ko već sve želi da prepakuje", kazao je Stanivuković.

Ističe da jedino jaka Srbija može da garantuje postojanje Republike Srpske.

Osvrnuvši se na Hrvatsku, koja dan oružane akcije "Oluja" slavi kao dan pobede, Stanivuković navodi da nema ničeg slavnog niti pobedničkog u tome.

Kada je reč o posledicama "Oluje" po Banjaluku, gradonačelnik tog grada ističe da je teško pričati o zločinima nad Srbima, jer jedan sustiže drugi.

"U Banjaluci, u 57 mesnih zajednica, u 300 različitih sela nemate mesta koje nema spomenik. Što junaka iz Prvog svetskog rata, što junaka oslobodilaca u Drugom svetskom ratu, što nažalost onih u poslednjem odbrambenom otadžbinskom ratu", naglasio je on.

Stanivuković navodi da su mnoga raseljena lica devedesetih godina prošlog veka naselila Banjaluku, te da je on prvi gradonačelnik koji je svaku srpsku kući izbeglih lica potpuno besplatno legalizovao.

"To pitanje se čekalo 20 i 30 godina, imali smo samo u Banjaluci blizu 20.000 nelegalnih kuća izbeglih, raseljenih i proteranih", rekao je Stanivuković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa