Region

Nešić: Helikopteri iz Srbije stižu da pomognu u gašenju požara u Bosni i Hercegovini

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

23:42

Nešić: Helikopteri iz Srbije stižu da pomognu u gašenju požara u Bosni i Hercegovini
FoNet/MUP Srbije - Copyright FoNet/MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Na osnovu odluke kojom je BiH zatražila međunarodnu pomoć za gašenje požara koju je večeras usvojio Savet ministara BiH, helikopteri iz Srbije trebalo bi sutra da dolete kako bi pomogli u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska", izjavio je danas ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

"U razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem dogovorio sam se da helikopteri iz Srbije dođu sutra", istakao je Nešić, prenosi SRNA.

Nakon što je BiH zahvatio talas požara, savet ministara večeras je, na predlog Ministarstva bezbednosti, jednoglasno doneo odluku da se zatraži međunarodna pomoć za gašenje požara.

Na lokalitetu Tjentište gori stoletna crnogorična šuma zbog čega je iz Republike Srpske upućen apel da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar ne može biti stavljen pod kontrolu.

Helez: Ipak će biti zatražena pomoć od susednih zemalja u gašenju požara

Ministar odbrane u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez rekao je da je nakon razgovora sa načelnikom Foče Milanom Vukadinovićem o situaciji na požarištu rekao da je pokrenuo mehanizam da se zatraži pomoć od susednih država - Crne Gore, Hrvatske i Srbije u gašenju vatre.

On je dodao da mu je načelnik opštine Foča preneo da u jednom delu samo kanaderi mogu gasiti požar.

"Procedura je sledeća, ministar bezbednosti šalje zahtev Savetu ministara, koje traži pomoć od susednih zemalja preko Ministarstva inostranih poslova i onda čekamo da dođu da pomognu", rekao je on novinarima na Tjentištu, prenosi agencija SRNA.

Na pitanje da li se moglo ranije reagovati, Helez je rekao "da nije do njega".

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je danas da se očekuje da će se požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" više rasplamsati tokom noći zbog jakog vetra.

On je naveo da je deo požara, koji je zahvatio Nacionalni park "Sutjeska" kod Foče, stavljen pod kontrolu, ali da je ostalo još dosta vatre.

"Deo požarišta pri vrhu smo uspeli da saniramo, dok je ostao najkritičniji deo prema saobraćajnici, jer je tu požar zahvatio crnogoričnu šumu", rekao je Kusturić i dodao da se zbog jakog vetra očekuje da će se vatra noćas rasplamsati.

On je izrazio nadu da će biti odobrena pomoć Srbije u gašenju vatre, te tvrdi da bi požar mogao biti ugašen pre tri dana da je bio na raspolaganju helikopter iz Srbije od pet tona zapremine.

"Sve ovo posle što se izdešavalo je, nažalost, posledica tuđeg nerada i neodgovornosti", poručio je Kusturić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa