Politika

Koordinaciono telo Vlade: Današnji skup u Bujanovcu zloupotreba Albanaca sa juga Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

21:42

Koordinaciono telo Vlade: Današnji skup u Bujanovcu zloupotreba Albanaca sa juga Srbije
Koordinaciono telo Vlade: Današnji skup u Bujanovcu zloupotreba Albanaca sa juga Srbije - Copyright FoNet/ Ljiljana Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ocenjuje da današnji skup u Bujanovcu predstavlja zloupotrebu Albanaca sa juga Srbije u cilju izazivanja novih tenzija i destabilizacije regiona.

Narodni poslanik Šaip Kamberi je na skupu optužio državu Srbiju za diskriminaciju Albanaca, tvrdeći da su oni nedovoljno zastupljeni u državnim institucijama, što su netačne tvrdnje, jer su, na primer u 2023. godini u Domu zdravlja u Bujanovcu od 45 novozaposlenih radnika 25 bili Albanci, dok su dve doktorke iz Bujanovca zaposlene u Zdravstvenom centru Vranje prošle godine, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela.

Kada je u pitanju obrazovanje, dodaje se, obezbeđeni su kompletni udžbenici za osnovno obrazovanje na albanskom jeziku, čeka se dobijanje saglasnosti Albanskog nacionalnog saveta kako bi se ušlo u proceduru štampanja udžbenika za srednje obrazovanje, a Vlada Republike Srbije je donela Zaključak o renoviranju Osnovne škole "Sami Frašeri" u selu Lučane, opština Bujanovac.

"Plan u sedam tačaka koji je Vlada Srbije usvojila u junu 2013. godine i koji je predviđao razgovore sa albanskim predstavnicima iz Preševa i Bujanovca, prekinut je od strane Rize Haljimija, tadašnjeg narodnog poslanika u Skupštini Srbije, koji je predstavljao političke predstavnike Albanaca, u novembru iste godine", navodi se u saopštenju.

FoNet/ Ljiljana Stojanović

 

Uprkos više bezuspešnih poziva Vlade Srbije za nastavak dijaloga, dodaje se, preko Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Albanci nisu odgovorili, ali je u međuvremenu sagrađeno vanbolničko porodilište u Preševu i zgrada Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu 2015. godine, što su bili njihovi zahtevi iz Plana u sedam tačaka.

"Pravi razlog današnjeg okupljanja nije ugroženost prava Albanaca, već odlazak u opoziciju Šaipa Kamberija, Nagipa Arifija i Šćiprima Muslijua u opštini Bujanovac. Dok su bili na vlasti, nisu pokazivali interes za rešavanje lokalnih problema svojih sugrađana. Dakle, ovo okupljanje je još jedan pokušaj destabilizacije u regionu u režiji prištinskog režima, pod direktnim patronatom Aljbina Kurtija", navodi se u saopštenju.

Navode da će Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nastaviti da radi na sveukupnom razvoju ovih opština i svih njenih građana, bez obzira na njihovu versku i političku pripadnost.

U Bujanovcu je danas održan protest u organizaciji Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), sa kojeg je pored ostalog zatraženo "zaustavljanje pasivizacije prebivališta albanskih građana", kao i njihovo veće prisustvo u državnim institucijama i preduzećima.

Kako prenosi portal Bujanovčke, zatraženo je priznavanje diploma sa fakulteta na tzv. Kosovu kao i udžbenici na maternjem jeziku za učenike srednjih škola.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija