Politika

Igor Novaković izabran za predsednika Skupštine grada Niša, opozicija tvrdi da je povređena tajnost glasanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2024

-

16:53

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Niša izabrali su večeras Igora Novakovića iz Socijalističke partije Srbije za predsednika Skupštine grada Niša, dok je za sekretara izabrana Anđela Milojević, diplomirana pravnica.

Lider niških socijalista Igor Novaković izabran je za predsednika Skupštine sa 31 glasom od ukupno 61 odbornika, saopštila je večeras predsedavajuća Skupštine grada Niša Mirjana Lapajne.

Predstavnici opozicije nisu glasali, a osporili su Novakovićev izbor tvrdeći da je bila povređena tajnost glasanja i da je izveštaj o glasanju potpisalo samo četiri od devet članova komisije. 

Za zamenika predsednika Skupštine Grada izabran je Vladica Maričić, a Milena Kostić za zamenika sekretara.

Euronews Srbija

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša ranije danas su verifikovani mandati odbornicima, koji su položili zakletvu.

Skupština je odlučila da radi do kraja dnevnog reda i izbora novog gradonačelnika.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

Odbornici opozicije ranije danas su u jednom trenutku napustili sednicu jer, kako su tvrdili, nije bilo kvoruma za izglasavanje novog odbornika SNS Bratislava Ćirkovića koji je zamenio Slavicu Aleksić iz te stranke.

Aleksićevoj je, kako je rečeno danas na sednici, prestao mandat zbog promene prebivališta.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Sednicu Skupštine grada Niša obeležili su česti prekidi i više pauza, kao i povišeni tonovi, a počela je negodovanjem predstavnika opozicije, jer nije bio uvažen njihov zahtev o izmeni dnevnog reda.

Prema konačnim rezultatima Gradske izborne komisije, koalicija oko SNS je osvojila 30 odbornika, GG "Dr Dragan Milić" 16, koalicija Biramo Niš 10, koalicija "Ujedinjeni za Niš -Nada" i Kreni promeni po dva odbornika i Ruska stranka jednog.

Opozicija se nekoliko puta žalila na izborni postupak i odluke GIK.

Zbog toga se konstitutivna sednica održava skoro dva i po meseca posle izbora.

Milić: Nećemo odustati od pravne borbe

Dragan Milić iz Grupe građana "Dr Dragan Milić" kaže da je Skupština pravo mesto za borbu za demokratiju, kao i da je Niš sada u centru političkog dešavanja.

"Nema većina, u redu je. Ponovo izbori. Nemojte više da silujete građane Niša. Cela Srbija danas gleda u Niš i mi nećemo odustati od ovoga. Nećemo odustati od pravne borbe, koliko god nekome to je izgledalo čudno. Sada kreće i direktno silovanje zakona pravilnika i poslovnika u Skupštini. Što je nedopustivo. Sva diskusija pred kamerama, transparentno ispred i unutra, a ne na ulici. Ovde su predstavnici naroda i treba da se zna šta oni kažu", rekao je Milić. 

Sa druge strane, Novaković kaže da je dnevni red u skladu sa zakonom i da je sve po proceduri.

"Ako sam vam rekao da pod punom materijalnom, krivičnom, etičkom odgovornošću tvrdim da je u skladu sa zakonom onda je to tako. Celi dnevni red je u skladu sa zakonom. Cela procedura je zakonom propisana. Hiljadu puta smo proveravali sa ministarstvom. Nemojte da mislite da smo mi došli danas na ovu sednicu srednje pripremljeni. Imamo pravo na ovakav dnevni red, imamo pravo na zamenu odbornika u trećoj tački", rekao je Novaković. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija