Politika

Buran početak konstitutivne sednice gradske skupštine u Nišu: Već na početku došlo do prekida

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2024

-

13:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle više od dva meseca od lokalnih izbora u Nišu, za danas je zakazana konstitutivna sednica Skupštine grada. Na njoj treba da se odluči ko će naredne četiri godine biti na čelu Niša, ko će biti zamenik gradonačelnika, a ko zamenici Gradskog veća. Takođe, na današnjoj sednici treba da se potvrdi i mandat odbornika.

O svemu ovome odlučuju odbornici SNS-a, Grupe građana "Dr Dragan Milić", koalicija "Biramo Niš", liste "Kreni-promeni" i Ruske stranke.

Sednica je počela nešto posle 10 sati, i to kada je predsedavajuća, najstarija odbornica, saopštila da je na sednici  60 odbornika, kao i da nedostaje jedna odbornica sa liste SNS. Opozicija je nakon toga zatražila da se kvorum utvrdi prozivkom. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Početak je takođe bio buran. Sednica je kratko prekinuta, i to pošto su se opozicioni odbornici žalili na povredu poslovnika pre konstituisanja parlamenta. Opozicija tvrdi i da SNS nema većinu i da je na početku prozivkom trebalo utvrditi ko je prisutan.

Sporna je jedna odbornica SNS-a koja naime ne pirisustvuje sednici. Razlog je taj što ona, kako su za Euronews Srbija rekli iz njene koalicije, promenila prebivalište. Umesto nje, sledeći na listi postaje odbornik, ali opozicija smatra da je za to tebalo da se glasa.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Bilo je zamerki opozicije i na dnevni red, koji je, kako kažu, usvojen bez glasanja. Sa druge strane, vladajuća koalicija tvrdi da je dnevni red usvojen po zakonu i očekuju da se nakon verifikacije mandata nastavi sednica.

Dragan Milić iz Grupe građana "Dr Dragan Milić" kaže da je Skupština pravo mesto za borbu za demokratiju, kao i da je Niš sada u centru političkog dešavanja.

"Nema većina, u redu je. Ponovo izbori. Nemojte više da silujete građane Niša. Cela Srbija danas gleda u Niš i mi nećemo odustati od ovoga. Nećemo odustati od pravne borbe, koliko god nekome to je izgledalo čudno. Sada kreće i direktno silovanje zakona pravilnika i poslovnika u Skupštini. Što je nedopustivo. Sva diskusija pred kamerama, transparentno ispred i unutra, a ne na ulici. Ovde su predstavnici naroda i treba da se zna šta oni kažu", rekao je Milić. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Sa druge strane, Igor Novaković iz SNS kaže da je dnevni red u skladu sa zakonom i da je sve po proceduri.

"Ako sam vam rekao da pod punom materijalnom, krivičnom, etičkom odgvornođću tvrdim da je u skladu sa zakonom onda je to tako. Celi dnevni red je u skladu sa zakonom. Cela procedura je zakonom propisana. Hiljadu puta smo proveravali sa ministarstvom. Nemojte da mislite da smo mi došli danas na ovu sednicu srednje pripremljeni. Imamo pravo na ovakav dnevni red, imamo pravo na zamenu odbornika u trećoj tački", rekao je Novaković. 

Komentari (0)

Srbija