Politika

Lajčakova ofanzivna diplomatija iz SAD: Na pomolu konkretni pomaci ili "spasti šta se spasiti može u okviru dijaloga"?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/B.Gigović Grubić

05/10/2024

-

20:30

Lajčakova ofanzivna diplomatija iz SAD: Na pomolu konkretni pomaci ili "spasti šta se spasiti može u okviru dijaloga"?
Lajčakova ofanzivna diplomatija iz SAD: Na pomolu konkretni pomaci ili "spasti šta se spasiti može u okviru dijaloga"? - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, Euronews/Vladislav Ćup, AP/Geert Vanden Wijngaert, Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravio je prošle sedmice u Njujorku, a na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastao se sa prištinskim zvaničnicima Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka sa prištinskim premijerom, Lajčak je objavio da su sastanku prisustvovali i pomoćnik američkog sekretara za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta – Džejms O'Brajen i zamenik pomoćnika sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof.

"Saglasili smo se da ne postoji alternativa brzom sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji", oglasio se Lajčak nakon sastanka kratkom porukom te da su razgovarali o daljim koracima.

Sa Osmani je Lajčak, kako je objavio na društvenim mrežama razgovarao o stanju u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Kaže da ceni njeno mišljenje i preporuke kako da se sprovede Ohridski sporazum.

Tanjug/Vladimir Šporčić

Miroslav Lajčak

Da li je ovo svojevrsna diplomatska ofanziva specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, smatra politički analitičar Ognjen Gogić. S druge strane, ambasadorka u penziji Branka Latinović u razgovoru za Euronews Srbja podvlači da Lajčak ovim sastancima ispituje da li je uopšte moguće da dođe do novog sastanka u Briselu, ali da ona to u narednom periodu ne očekuje.

Gogić je naime za Kosovo onlajn rekao da je glavni evropski posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak u Njujorku pokušao da uz pomoć SAD odobrovolji Prištinu da se vrati dijalogu, ali da je teško očekivati da će ova diplomatska ofanziva dati bilo kakav rezultat.

"Lajčak svakako jeste u određenoj diplomatskoj ofanzivi, ali je to pre usmereno ka tome da se spasi šta se spasiti može u okviru dijaloga, nego da se naprave neki novi rezultati. Njegova ofanziva je zapravo više usmerena ka Prištini", kazao je Gogić.

"Pokušaji dodvoravanja Prištini"

Kaže i da brojni sastanci koje je Lajčak imao na marginama GS UN nisu bili usmereni ka novim pritiscima na Prištinu da obustavi jednostrane akcije, već "pokušaju da joj se dodvori da bi se vratila u dijalog".

"Radi se o tome da je Priština faktički napustila dijalog. Ona se opredelila za jednostrane poteze zato što smatra da joj oni više omogućavaju da ostvari ciljeve i samim tim je van dijaloga. I ono što je Lajčak pokušao poslednjih nekoliko nedelja jeste da odobrovolji Prištinu da se vrati u dijalog", istakao je Gogić, te podsetivši da je Lajčak pre nekoliko nedelja boravio u Prištini gde je poslao dve važne poruke - da pitanje glavnog mosta na Ibru neće biti predmet dijaloga i druga da je Srbija povukla pismo u kome izražava rezervu na Ohridski sporazum.

"Obe poruke su bile upućene Prištini sa namerom da se ona odobrovolji i da se onda vrati u dijalog na osnovu tih ustupaka koje je navodno dobila od srpske strane. Međutim, to nije dalo rezultate", naveo je Gogić.

To je i razlog, smatra Gogić, odlaska Lajčaka u SAD i susreta koji je imao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom. Lajčak je, dodaje, u SAD rekao i da Ohridski sporazum mora da se primeni.

"On je to saopštio u društvu Kasanofa čime je zapravo hteo da pokaže da Amerikanci stoje iza toga. Međutim, to nije dovoljno i neće biti dovoljno zbog toga što Kurti ne želi da se taj sporazum samo sprovede, zato što sprovođenje sporazuma znači formiranje Zajednice srpskih opština za koju Kurti nije zainteresovan", naglašava Gogić.

S druge strane, poručuje i da Lajčak nema mehanizme ni da Srbiju privoli na bilo šta. Na pitanje koliko je moguće u ovakvoj situaciji doći do pomaka u normalizaciji Gogić kaže da je primena sporazuma "po definiciji suprotna jednostranim potezima".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetimo i da se Lajčak u Njujorku sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je rekao da Srbija neće bežati od dijaloga. Kako je saopšteno nakon sastanka, rekao je i da je informisao specijalnog predstavnika EU o paketu usvojenih mera u cilju zaštite Srba i ponovio da "nećemo dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva".

"Još jednom sam pozvao međunarodnu zajednicu da se konkretno i odlučno angažuje po suštinski važnim pitanjima za opstanak srpskog naroda na KiM i regionalnu stabilnost", naveo je predsednik Srbije.

Latinović o "ublažavanju stavova"

Ambasadorka u penziji Branka Latinović, osvrnuvši se na Lajčakove sastanke u Njujorku, podseća da je specijalni izaslanik na kraju mandata, da se uskoro očekjuje izbor novih komesara Evropske komisije i da je on u SAD radio pripremu terena za nove kolege.

"Cilj je bio jednostavno da izvrši sondažu, što se kaže, odnosno prethodno da proveri da li je došlo do odgovarajućeg ublažavanja stavova i da vidi da li postoje uslovi za sazivanje novog sastanka. S obzirom na to da je Lajčak ipak na kraju, da mu je mandat završen, odnosno produžen, da nova Evropska komisija još uvek nije počela sa radom... mislim da je ovo sve u funkciji priprema terena za novu visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku. Verovatno će jedan od njenih prvih poteza biti revitalizacija dijaloga", navela je ona.

Na pitanje da li može uskoro da dođe do novog susreta predstavnika Beograda i Prištine u Briselu i nove runde dijaloga, odgovara odrično.

"Možda na ovom radnom nivou, ali ni tu nije bilo nekog pomaka s obzirom da je druga strana,  odnosno drugi pregovarač, vrlo isključiv i ne odstupa od svojih zahteva. Ovo sada je jedna među faza u sondiranju... Ne vidim u ovom uslovima mogućnost za neki veći prodor u održavanju dijaloga na visokom političkom nivou", navela je sagovornica Euronews Srbija. 

Todorović: Poslednji pokušaji specijalnog izaslanika EU da napravi određeni pomak

Na pitanje da li Lajčak može da privoli Prištinu da se vrati za pregovarački sto, istraživač Centra za evropske politike Marko Todorović odgovara da to u ovom trenutku nije realno očekivati.

"Kurti je rešen da bilo kakav dijalog odloži posle izbora. Sada je prvenstveno okrenut svom biračkom telu i ne bi želeo da zbog mekšeg stava izgubi nijedan glas", navodi Todorović za Euronews Srbija.

S tim u vezi, kaže i da mu se čini da je na dijalog stavljena tačka do daljeg.

Na pitanje koje su Lajčakove poruke sastancima u Njujorku, kaže da su to poslednji pokušaji specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, da napravi određeni pomak i još jednom ukaže Prištini da joj partneri više ne ukazuju bezrezervnu podršku.

"Verovatno je ideja bila da se iskoristi trenutak nakon oštrih kritika nemačkog ambasadora u Prištini na račun prištinskih vlasti", kaže Todorović.

Sastanci su, dodaje, organizovani i kao poruka i Srbiji i međunarodnoj javnosti da Evropska unija ostaje posvećena dijalogu i da ne želi da odustane čak ni u trenutku kada je očigledno da jedna strana potpuno blokira svaki pokušaj dijaloga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija