Politika

Euronews Srbija u Kosovskoj Mitrovici: Detalji hapšenja Arsenijevića i Orlovića tokom posete Aljbina Kurtija severu

Komentari

Autor: euronews Srbja

10/09/2024

-

16:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti je danas u pratnji velikog broja policajaca posetio Severnu Mitrovicu. On je bio u novotvorenom restoranu brze hrane nedaleko od glavnog mosta na Ibru. Sa njim su bili ministri unutrašnjih poslova i administracije i lokalne samouprave Dželjalj Svečlja i Aljbert Krasnići. 

Dok su oni bili u restoranu cela ulica je bila blokirana, a šetalište prepuno policajaca kako uniformisanih, tako i u civilu.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, Arsenijević je došao ispred restorana sa članovima stranke i duvao je u pištaljku. Potom mu je prišao kosovski policajac i rekao mu je da to ne sme da radi jer je to remećenje javnog reda i mira. 

Euronews Srbija

 

Policajci su oborili Arsenijevića na trotoar na samom šetalištu u severnom delu grada i ubacili su ga u policijsko vozilo, a zatim odvezli u pravcu južne Mitrovice. 

Euronews Srbija

 

"Gradnja stanice u Lešku predstavlja direktnu pretnju"

Kurti i ministri iz Prištine su ranije posetili Lešak, gde su položili kamen temeljac za izgradnju nove podstanice policije. 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da Kurti nastavlja politiku policijske okupacije severa gradnjom policijske stanice u Lešku koja, kako navodi, ne donosi ni sigurnost, ni mir srpskom narodu na ovim prostorima, već predstavlja direktnu pretnju, zastrašivanje i provokaciju preostalih Srba.

Euronews Srbija

 

Petković ističe da ni po jednoj tački sporazuma iz Brisela, Priština i Aljbin Kurti nemaju pravo da na severu Kosova podižu svoje monoetničke policijske baze i policijske poligone kojima žele da konačno proteraju Srbe i zaokruže svoju politiku etničkog čišćenja.

Ranije danas su u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšena trojica mladića srpske nacionalnosti, kao i četvrti koji je to sve snimio telefonom

"Po informacijama koje imam, jutros sam se čuo sa Petrom Petkovićem, trojica Srba, mladića srpske nacionalnosti su na severu pretučena, izvučeni iz jednog objekta pa pretučeni, a uhapšen je i četvrti koji je to sve zabeležio svojim telefonom, koji je snimao tu represiju i napad na srpske mladiće", rekao je premijer Miloš Vučević.

Vučić najavio obraćanje u naredna 72 sata

Zatim je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije, nakon odvojenih sastanka sa Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom rekao da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM.

Predsednik je naglasio da je Beograd uvek otvoren za dijalog sa Prištinom i da je spreman da ode u Brisel kako bi nastavio dijalog sa Kurtijem.

"Ali Srbija nije spremna i neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva", poručio je Vučić.

Aljbin Kurti je prilikom posete severu Kosova rekao da ne zna kada će biti sastanak u Briselu, niti da li će ga biti. On je dodao da je na severu jer želi "da javne službe budu što bliže građanima"

Komentari (0)

Srbija