Politika

"Idealan za dizanje tenzija": Da li će uskoro biti pušten u saobraćaj most na Ibru koji deli severnu i južnu Mitrovicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2024

-

18:01

"Idealan za dizanje tenzija": Da li će uskoro biti pušten u saobraćaj most na Ibru koji deli severnu i južnu Mitrovicu
"Idealan za dizanje tenzija": Da li će uskoro biti pušten u saobraćaj most na Ibru koji deli severnu i južnu Mitrovicu - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Glavni most na Ibru, koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice, ponovo je  dospeo u žižu interesovanja javnosti, posle najave zamenika direktora kosovke policije za region Mitrovica - Sever, Vetona Eljšanija, da bi uskoro mogao da bude otvoren za automobilski saobraćaj. Izjava Eljšanija je uzburkala javnost na Kosovu i  naišla je na različite reakcije Srba, Albanaca i međunarodne zajednice.

Koncert Šakire na otvaranju glavnog ibarskog mosta, najavio je još 2018. godine tadašnji gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri. Nisu Mitrovčni videli Šakiru, a na mostu su i dalje italijanski karabinjeri i kosovska policija. Prošle godine krajem aprila, odmah po dolasku na vlast albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, novu odluku o otvaranju mosta donela je skupština opštine Severne Mitrovice, čija je legitimnost upitna jer su Srbi, koji su tu većina, bojkotovali izbore.

"Sreća u ovoj nesreći je da ovaj most ne zavisi samo od nas. Mi kao inicijativa, mi kao odbornici, odradili smo ono što je u našoj nadležnosti", rekao je Skender Sadiku, zamenik predednika SO Severna Mitrovica.

Most se može otvoriti posle razgraničenja između Severne i Južne Mitrovice, procene bezbednosne situacije i dogovora sa KFOR-om, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine, poručuju zemlje Kvinte i Evropska unija.

Euronews/Vladislav Ćup

Miroslav Lajčak

"Idealno bi bilo da se pre otvaranja mosta razgovara sa ljudima na koje će uticati ta mera. Ponudio sam da se o tom pitanju razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine i nadam se da će biti ponuđeno rešenje u dobrom duhu", rekao je pre nekoliko dna specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Kosovski zvaničnici odgovaraju da je otvaranje mosta dogovoreno još 2015. i 2016. godine u Briselu i da o tome sada oni odlučuju.

"Vlada Kurtija je napravila nekoliko poteza bez saglasnosti međunarodne zajednice i može se očekivati i ovaj potez", rekao je za Euronews Srbija Nedžmedin Spahiu, profesor političkih nauka iz Južne Mitrovice.

"Kosovska Vlada može da uradi gotovo sve bez saglasnosti međunarodne zajednice i međunarodnih faktora koji su, ja moram da podsetim, garant ispunjavanja nekih sporazuma i trebalo bi da budu garant bezbednosti", rekao je za Euronews Srbija Srđan Simonović, bezbednosni stručnjak.

"Skretanje pažnje sa pravih problema"

Preko glavnog mosta na Ibru se nesmetano kreću pešaci i on spaja šetališta na obe strane Mitrovice.

"Za skretanje pažnje sa stvari pravih problema kao što je na primer prosečna plata koja je na Kosovu koja se kreće u razmerama koliko sam ja upoznat od 264 do 500 evra i to je nešto sa čime porodica zaista ne može da preživi. Onda je dobro da se negde dignu tenzije. Ovaj most je idealan za dizanje tenzija", dodao je Simonović.

A tenzije su godinama podizane upravo posle nekoliko stotina incidenata između Srba i Albanaca na ovom mostu koji je važan samo kao simbol. 

Euronews Srbija/Printskrin

 

"To je bio simbol zajedništva neko vreme, onda je to nakon '99. simbol podele. Mislim da otvaranje mosta bi vratilo to, neki simbol zajedništva. Inače više to on ne predstavlja neki bezbednosni problem uopšte za region, za grad", naveo je Spahiu.

Simonović dodaje da je taj most simbol nekog otpora Srba i opstanka Srba.

"Ako hoćemo tako da kažemo u nekom širem smislu i samim njegovim otvaranjem se jednostavno stavlja do znanja da Srbi, posebno Srbi na Severu Kosova, više ne predstavljaju nikakav faktor na čitavoj teritoriji KiM", dodao je Simonović.

Automobilski i autobuski saobraćaj između dve strane podeljenog grada, nesmetano se odvija preko tri mosta i jedne obilaznice.

Mijačić: Ulazimo u jedan novi period krize

Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je gostujući na Euronews Srbija da novo rukovodstvo Severne Mitrovice već duže vreme najavljuje otvaranje mosta na Ibru, bez obzira na to što se srpska zajednica sa severa Kosova ne slaže sa tim rešenjem.

Euronews TV

"Vidimo da su se i međunarodni akteri više puta oglašavali po tim pitanjima. Traže da se otvaranje mosta reši u okviru dijaloga. Međutim, imajući u vidu jednostavne poteze ove vlade, vlade Albinja Kurtija, u prethodnom periodu, možemo da očekujemo da bez obzira na zabrinutost međunarodne zajednice, bez obzira na veliki eskalatorni potencijal koji bi jedna takva odluka mogla da donese, verujem da će vlada Kosova doneti takvu jednu odluku. Tako da ulazimo u jedan novi period krize, koja se ovog puta preliva na sam grad, severnu Mitrovicu koja je za sve ovo vreme dešavanja na severu Kosova bila uglavnom mirna, znači nije bilo nikakvih nasilnih dešavanja u Mitrovici", rekao je Mijačić. 

Ističe da je ovo pitanje jedan veliki test za međunarodnu zajednicu, ali i za kosovsku vladu. Dodaje da je u ovom trenutku najvažnije da se sačuva mir, ali smatra i da je to teško u "ovakvim okolnostima".

"Ulazimo u jednu letnju pauzu. Kosovska strana želi da tokom leta nema velikih sukoba na severu Kosova, imajući u vidu da tada dolaze ljudi iz dijaspore. I u takvim okolnostima, prosto, kosovska vlada smiruje svoje aktivnosti, nema puno jednostranih akata, to smo najbolje mogli da vidimo prošle godine, kada se dešavalo sve ono u opštinama na severu Kosova. Onda smo imali celo leto jedno zatišje i onda su krenule neke nove aktivnosti, uključujući i aktivnost u Banjskoj, koja prosto nije zavisila toliko od kosovske vlade", objasnio je Mijačić.

Dodaje i da je sve izvesnije da će u narednim mesecima biti održani izbori na Kosovou, da Kurti "računa" na glasove dijaspore, te dodaje da ako bude izbora, mogu da se očekuju dodatni nemiri.

"Zato što svi znamo da takvi potezi pre svega jačaju popularnost Albina Kurtija i donose mu glasove. Tako da ako ima izbora možemo očekivati i neke dodatne pritiske i dodatno nasilje. Ako ne bude izbora, onda ćemo očekivati jedno mirno leto", zaključio je Mijačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija