Politika

Lajčak na funkciji specijalnog izaslanika ostaje do kraja januara 2025: Hoće li uskoro biti nastavljen dijalog u Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2024

-

18:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastaće se danas sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Lajčak dolazi u Beograd nakon posete Prištini, gde je razgovarao sa glavnim prištinskim pregovaračem, Besnikom Bislijimijem. 

Lajčak je juče u Prištini prvo objavio da, iako mu se mandat uskoro završava, na molbu visokog predsatvnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja, ostaje na toj funkciji specijalnog izaslanika za dijalog do kraja januara sledeće godine. Lajčak je napomenuo da i pored isteka mandata ovo nije njegova poslednja zvanična poseta Kosovu i Metohiji.

"Ne mogu reći da je ovo poslednja poseta, jer kao što sam već kazao, zamoljen sam da ostanem do januara", rekao je Lajčak.

Euronews/Vladislav Ćup

Miroslav Lajčak

Lajčak je takođe rekao da je za ukidanje kaznenih mera Prištini, u znak, kako kaže, solidarnosti zbog događaja u Banjskoj prošle godine, u septembru mesecu.

Borelj preporučio ukidanje mera

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj preporučio je ukidanje mera uvedenih Kosovu, saznaje Euronews Srbija iz diplomatskih izvora.

Izveštaj koji je sastavio tema je današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica Evropske unije, a kako navodi naš izvor, za sada je predviđeno da se o njemu razmenjuju mišljenja.

Kako nezvanično saznaje Euronews Srbija, Lajčak je sa Bislijimijem razgovarao i o tome da se održi sastanak na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije  Aleksandra Vučića i to već do kraja ovog meseca. Na sastanku je, kako je dodao, bilo reči o formiranju Zajednice srpskih opština, a da je prioritet bilo ukidanje kaznenih mera i da je Lajčak doneo izveštaj Žozepa Borelja koji je predat ambasadorima, odnosno zemljama članicama Evropske unije. 

Sa druge strane, Bislijimi je rekao da je razgovarano o potpisivanju Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. Bisljimi je u saopštenju ponovio da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, da je u stvari Srbija ta koja dijalog ne poštuje. 

Euronews/Vladislav Ćup

Besnik Bisljimi

"Svrha moje posete je da vidimo kako da vratimo fokus na normalizaciju obeju strana, kao i koje konkretne korake možemo preduzeti. Imamo dogovor i moramo da ubrzamo njegovu primenu. Drugi problem o kojem sam razgovarao sa Bislimijem tiče se plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan. Kao što znate, novi finansijski instrument koji unija nudi, iznosi šest milijardi evra za partnere na Zapadnom Balkanu. Ali za Kosovo i Srbiju ova ponuda je preduslov njihovog konstruktivnog dogovora u okviru dijaloga", rekao je Lajčak novinarima u Prištini.

Ono što je juče bilo iznenađujuće jeste da je bilo najavljeno i da se Lajčak sastane sa kosovskom predsednicom i kosovskim premijerom, Vjosim Osmani i Aljbinom Kurtijem. Do tih sastanaka nije došlo. Navodno, Kurti nije bio trenutno u Prištini. A što se tiče sastanka sa Osmani, došlo je obaveštenje iz predsedništva da se sastanak nije održao zbog navodne neusklađenosti dnevnog reda i dogovora oko dnevnog reda sastanaka. 

KFOR: Otvaranje mosta na Ibru bezbednosni problem

Lajčak je juče razgovarao sa ambasadorima zemalja Kvinte kao i sa komandantom KFOR-a. Iz KFOR-a je stiglo saopštenje u kojem je navedeno da se razgovaralo o bezbednosti na Kosovu, o sprovođenju sporazuma svih dogovorenih u Briselu, kao i o otvaranju glavnog mosta na Ibru koji deli severnu i južnu Mitrovicu. KFOR je naveo da je to bezbednosni problem i da bi trebalo da se uradi u koordinaciji i posle dogovora u Briselu.

Govoreći o otvaranju glavnog mosta na Ibru Lajčak je izjavio da je stav EU da most mora biti otvoren na način koji neće izazvati eskalaciju.

"Idealno bi bilo da se pre otvaranja mosta razgovara sa ljudima na koje će da utiče otvaranje mosta, koje ta mera pogađa. Ja sam ponudio da se o tom pitanju razgovara u okviru dijaloga i nadam se da će biti ponuđeno rešenje u dobrom duhu i dobrim odnosima", zaključio je Lajčak.

Poslednji sastanak u septembru prošle godine

Podsetimo, dijalog između Beograda i Prištine je počeo 8. marta 2011. godine u Briselu, tehničkim pitanjima i temama, koje su imale za cilj unapređenje kvaliteta života građana Kosova i Srbije. Od 19. aprila 2013. godine, kada je postignut prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, takozvani Briselski sporazum, započet je proces političkog dijaloga i pregovori su prešli na visoki nivo, dijalog predsednika i premijera. 

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

U početku je postignuto niz uspešnih sporazuma i najambiciozniji, Briselski iz 2013. godine, u kome se od 15, šest tačaka odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština. Jedanaest godina kasnije, zajednica neformirana, ali i glavna prepreka za nastavak  dijaloga.

Poslednji sastanak između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, uz posredovanje šefa spoljne politike Evropske unije, Žozepa Borelja, održan je u Briselu 14. septembra prošle godine, bez bilo kakvog dogovora.

Poslednja runda tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine održana je 15. maja ove godine, a tema je bila odluka centralne banke Kosova o ukidanju dinara na KiM. Glavni srpski pregovarač direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, tada je rekao da se nije došlo do rešenja za dinar, te da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge.

On je novinarima nakon više od devet sati razgovora rekao da srpska strana nije zatvorila vrata jer želi rešenje, kao i da će doći u Brisel koliko god bude trebalo. Samo nekoliko dana nakon ovog sastanka, Lajčak je objavio da je spreman da sazove još jedan sastanak na tehničkom nivou ukoliko dve strane pokažu da su spremne na dogovor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija