Politika

Borelj preporučio ukidanje mera uvedenih Kosovu, ambasadori će razmeniti mišljenja o izveštaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2024

-

11:30

Borelj preporučio ukidanje mera uvedenih Kosovu, ambasadori će razmeniti mišljenja o izveštaju
Borelj preporučio ukidanje mera uvedenih Kosovu, ambasadori će razmeniti mišljenja o izveštaju - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj preporučio je ukidanje mera uvedenih Kosovu, saznaje Euronews Srbija iz diplomatskih izvora.

Izveštaj koji je sastavio tema je današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica Evropske unije, a kako navodi naš izvor, za sada je predviđeno da se o njemu razmenjuju mišljenja.

Ono što za sada nije poznato je kada će odluka o njihovom eventualnom ukidanju biti na dnevnom redu.

Evropska unija je pre godinu dana uvela mere Kosovu, koje između ostalog uključuju obustavu sastanaka evropskih zvaničnika sa kosovskim, kao i onih koji su deo procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i suspenziju pretpristupnih fondova.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je danas kako ne želi da spekuliše da li će Kosovu biti ukinute kaznene mere, iako je saopšteno da je preporuka visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja da je ukidanje mera, piše Koha.net.

Bisljimi je naveo da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za ukidanje mera. On je rekao i da su neke zemlje članice EU tražile dodatne ustupke, ali da "Kosovo nije prihvatilo da bude ucenjeno".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija