Politika

Šef misije Euleks: Otvaranje mosta na Ibru moglo bi da ima ozbiljne bezbednosne implikacije

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

09/06/2024

-

15:17

Šef misije Euleks: Otvaranje mosta na Ibru moglo bi da ima ozbiljne bezbednosne implikacije
Šef misije Euleks: Otvaranje mosta na Ibru moglo bi da ima ozbiljne bezbednosne implikacije - Copyright X/Giovanni Pietro Barbano

veličina teksta

Aa Aa

Šef misije Euleks Đovani Pjetro Barbano izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu krhka i da postoji zabrinutost zbog mogućih napetosti.

U razgovoru za Kosova pres on komentariše i inicijativu za otvaranje mosta na Ibru, za koju smatra da ima ozbiljne sigurnosne implikacije. Barbano je kazao da je slučaj Banjska pokazao ranjivost Kosova i da za to treba da postoji posebna pažnja institucija. Šef Euleksa dodaje da postoje redovne patrole na severu, te da su spremni da reaguju na zahtev kosovskih vlasti, prenosi Kosovo onlajn.

Komentarišući događaje u Banjskoj i Zvečanu, navodi da očekuje da će Srbija reagovati odgovorno prema onima koji su učestvovali u napadu, dok nije želeo da komentariše izjave o srpskim vojnim bazama na administrativnoj liniji s Kosovom, rekavši da to pripada Kforu.

Nesretnom situacijom smatra bojkot Srba u četiri opšine na severu u izbornom procesu za smenu načelnika, dok za inicijativu za otvaranje mosta na Ibru u Mitrovici, kaže da se treba rešavati u okviru dijaloga.

"To je nešto o čemu se treba pozabaviti u dijalogu, naravno, to je aspekt koji nas brine jer može imati ozbiljne sigurnosne implikacije. I očekujemo da se u tom smislu upotrebi mudrost", kratko navodi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija