Društvo

Žiofre sa srpskim paraolimpijcima: Vaš uspeh predstavlja trijumf ljudskog duha

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

14:05

Žiofre sa srpskim paraolimpijcima: Vaš uspeh predstavlja trijumf ljudskog duha
Žiofre sa srpskim paraolimpijcima: Vaš uspeh predstavlja trijumf ljudskog duha - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom završetka Paraolimpijskih igara u Parizu i uspeha koji su srpski sportisti ostvarili, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre organizovao je svečani prijem u Evropskoj kući za paraolimpijace i članove Paraolimpijskog tima Srbije i tom prilikom im je poručio da njihov uspeh nisu samo medalje koje su osvojili, već da to predstavlja i trijumf ljudskog duha.

"Danas se okupljamo da proslavimo ne samo izuzetna dostignuća Paraolimpijskog tima Srbije, već i istrajnost, snagu i jedinstvo koje oni oličavaju. Dvadeset dva izuzetna sportista koji su se takmičili u Parizu i vratili se kući sa šest zasluženih medalja su zaista učinili Srbiju ponosnom", rekao je ambasador.

Žiofre je poručio da je duh ovih sportista poziv svim ljudima da se suoče sa izazovima.

"Dragi sportisti, u vašoj neumornoj odlučnosti, podsećate nas da je svaki izazov sa kojim se suočavamo prilika da se uzdignemo više, da damo sve od sebe i da inspirišemo sve one oko nas. Pokazali ste nam da pobeda nisu samo medalje, već srce, hrabrost i volja da nikada ne odustajemo. To su vaši kvaliteti i hvala vam na tome", izjavio je Žiofre.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ocenio je da partnerstvo EU i Paraolimpijskog komiteta Srbije predstavlja više od saradnje i da je ono simbol vrednosti kojih se EU drži i na koje je izuzetno ponosna.

"Ono je pokazatelj inkluzije, društva u kojima je svima data šansa da dostignu svoj puni potencijal", rekao je Žiofre.

Dodao je da je ta saradnja svedočanstvo šta EU i Srbija mogu da urade zajedno i poručio da su paraolimpijci inspirisali celu naciju, ali i mnogo šire.

"Vaš uspeh je trijumf ljudskog duha i svi smo počastvovani da vas danas slavimo, i zvaničnici EU i Srbija. Hvala vam što ste nas sve podsetili na snagu koju nosimo u sebi", zaključio je Žiofre.
Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović ocenio je da bi se dogodio veličanstveni uspeh kao onaj u Parizu, morale su se dogoditi neke stvari.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

 

"Svi oni koji su godinama trenirali spremali su se da tamo odu po medalje. To znači da se medalje osvajaju na treninzima, dobrim radom, upornim treniranjem i permanentnim praćenjem onoga što je neophodno da se sutra osvoje medalje", rekao je Mićović.

Pored saradnje sa Evropskom komisijom, on je istakao i saradnju sa državom, za koju je rekao da je do sada nesebično pomagala. 

Strelac i osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Parizu Dragan Ristić zahvalio je Evropskoj kući na podršci srpskim paraolimpijcima.

"Naš trud i rad se isplatio. Izuzetno mi je drago što sam četvrti put bio na Olimpijskim igrama", rekao je Ristić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost Nikola Bićanin obratio se u ime ministra informisanja i telekomunikacija Dejana Ristića i čestitao paraolimpijcima na rezultatatima ostvarenim u Parizu.

"Čak šestoro njih se vratilo u Srbiji sa odličjem, ali ono što je mnogo bitnije je da svako od njih u svojim grudima nosi zlatnu medalju iskazano za viteštvo, upornost, istrajnost", poručio je Bićanin.
Naveo je da je Ministarstvo pružilo podršku paraolimpijcima u vidu nabavke sredstava za telekomunikaciju i dodao da će Ministarstvo nastaviti da im pruža punu podršku u narednom periodu.

Posetioci svečanosti su imali priliku da odigraju partiju stonog tenisa sa srpskim paraolimpijcima. Cilj podrške Delegacije EU u Srbiji Paraolimpijskim komitetu Srbije je promocija inkluzije u sportu, koji bi trebao da bude dostupan svima.

Srpski sportisti su na Paraolimipijskim igrama u Parizu osvojili ukupno šest medalja.

Najsjajnije, zlatno odličje osvojio je parastrelac Dragan Ristić u disciplini vazdušna puška, dok su tri srebrne medalje Srbiji donele parastonoteniserke Borislava Perić Ranković u singlu i u dublu sa Nadom Matić, kao i paraatletičar Nebojša Đurić u bacanju kugle.

Bronzana odličja osvojili su parastonoteniser Mitar Palikuća i paraatletičar Željko Dimitrijević u bacanju čunja.

Komentari (0)

Srbija