Ostali sportovi

Paradoksalna situacija zbog "rupe u zakonu": Raygun sa nula bodova na Olimpijskim igrama "najbolja brejkerka na svetu"

Komentari

Autor: USA Today

11/09/2024

-

14:35

Paradoksalna situacija zbog "rupe u zakonu": Raygun sa nula bodova na Olimpijskim igrama "najbolja brejkerka na svetu"
Paradoksalna situacija zbog "rupe u zakonu": Raygun sa nula bodova na Olimpijskim igrama "najbolja brejkerka na svetu" - Copyright Tanjug/AP/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Australijanka Rejčel Gan, poznata kao B-Girl Raygun, proglašena je za broj jedan brejkerku u svetu, iako na nedavno održanim Olimpijskim igrama nije osvojila nijedan bod.

Olimpijka koja je izazvala talas podsmešljivih mimova na internetu, ali i debate o tome ko može, a ko ne može da se kvalifikuje za Olimpijske igre, trijumfovala je zahvaljujući tehničkim propisima.

Naime, ona je pobedila na kvalifikacionom takmičenju WDSF Šampionatu Okeanije, zahvaljujući čemu je dobila 1.000 bodova. To postignuće donelo joj je mesto u Parizu, ali i titulu najbolje brejkerke na svetu, dok je paradoksalno, vlasnica medalja, Japanka Ami Juasa, Litvanka Dominika Banevic i Kineskinja Liu Ćingui nalaze ispod nje na listi najboljih.

Naime, rangiranje je zasnovano na poenima koje je svaka od brejkerki osvojila u svoja četiri najbolja izvođenja u poslednjih 12 meseci. Svi bodovi dobijeni u periodu pre 52 nedelje se poništavaju.

Međutim, kao što je to slučaj i sa mnogim drugim sportovima i takmičenja u brejkingu promenila su svoj raspored u susret Olimpijskim igrama, kako bi omogućili učesnicima da se usredsrede za pripreme za Pariz.

Zbog toga tri velika događaja nisu doprinela rangiranju: kvalifikaciona takmičenja u Šangaju i Budimpešti, pa ni same Olimpijske igre, jer su se odvijale nakon što je podvučena crta za rangiranje brejkera.

"Štaviše, u skladu sa Olimpijskim kvalifikacionim sistemom, događaji uvršteni u rangiranje ciljano nisu održavani od 31. decembra do Olimpijskih igara u Parizu", navode iz WDSF. 

"Ta strategija omogućila je sportistima da se fokusiraju samo na poslednji deo svojih olimpijskih kvalifikacija, kako ne bi trpeli dodatni pritisak", dodaje se u saopštenju.

Pošto se bodovi većine ostalih takmičenja ne računaju zbog isteka roka, većina brejkera rangira se na osnovu samo jednog događaja na kom su učestvovali. A pošto je pobedila na poslednjem takmičenju održanom pre Olimpijskih igara, Raygun je trenutno prva u svetu.

Komentari (0)

Sport