Još jedno jelo postalo zaštićeni brend Srbije - šta to "staje na crtu" ajvaru?
Komentari27/12/2024
-20:14
Ime porekla "Leskovačka ljutenica" zaštićeno je i registrovano kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u Ženevi. To je drugi prehrambeni proizvod iz tog kraja koji uživa takav stepen zaštite. Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić kaže za Euronews Srbija da je ovde reč o specijalitetu koji može da se proizvede isključivo na tom području i da zadovoljova određene standarde kako bi moglo da nosi taj naziv i tako se prezentuje i prodaje.
Naime, leskovačka ljutenica je tradicionalna zimnica koja se priprema na jugu Srbije i predstavlja mešavinu ljute paprike i paradajza. Pored ajvara, roštilj mesa i sprže ona je još jedan specijalitet koji se vezuje upravo za ovaj kraj Srbije.
"Ovde je reč o jednoj vrsti intelektualne svojine. Reč je o oznaci geografskog porekla. Svaka intelektualna svojina podrazumeva monopol. Oznaka geografskog porekla je zapravo naziv nekog geografskog lokaliteta, nekog mesta, nekog regiona, sela, kojim se obeležava određeni proizvod, koji potiče sa tog geografskog područja i koji, zato što potiče sa tog geografskog područja, poseduje neke specifične karakteristike koje ne poseduju drugi proizvodi iste vrste", kaže Marić.
Kako kaže, grad Leskovac je šampion u Srbiji po broju registrovanih oznaka geografskog porekla, što, navodi, govori o svesti ljudi da njihove tradicionalne proizvode treba zapravo zaštititi.
"Na pirimer, od svih ajvara na svetu, koji se proizvode i u Srbiji, i u regionu, i na Bliskom istoku i tako dalje, samo je jedan leskovački domaći ajvar. Zato što se pravi od paprika koje rastu u leskovačkom kraju. Zato što ga spravljaju ljudi koji žive u tom regionu. Zato što čitav proces proizvodnje, pakovanja, prodaje, plasiranja na tržište, dakle, potiče sa tog regiona. I ono što je naročito važno, zato što se pravi po tradicionalnoj recepturi", rekao je.
Komentari (0)