Aktuelno

Begović: Naučna zajednica Srbije bavi se jednim od najvećih izazova čovečanstva - klimatskim promenama

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

16:30

Begović: Naučna zajednica Srbije bavi se jednim od najvećih izazova čovečanstva - klimatskim promenama
Begović: Naučna zajednica Srbije bavi se jednim od najvećih izazova čovečanstva - klimatskim promenama - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović poručila je danas, povodom obeležavanja  Svetske nedelje svemira, da su klimatske promene jedan od najvećih izazova sa kojima se čovenčanstvo trenutno suočava i da naučna zajednica Srbije realizuje projekte koji će doprineti razvoju modela za predviđanje klimatskih  promena.

Begovićeva je rekla za Tanjug da je Svetska nedelja svemira, odnosno istraživanje svemira, simbolično dobila datume na osnovu lansiranja prvog satelita Sputnjik u svemir.

"Takođe, obeležavamo i prvo potpisivanje sporazuma o svemiru gde se na globalnom nivou dogovorilo da nijedno nebesko telo ne može nikome da pripada, a i dogovorili smo se kako možemo da koristimo istraživanja u svemiru za razvoj čovečanstva", navela je ona.

Prema njenim rečima, satelitski snimci, pojave i procesi koje pokušavamo da razumemo u svemiru mogu doprineti da se suočimo i da pružimo neka rešenja, kao i da ublažimo posledice klimatskih promena koje  utiču na našu svakodnevnicu. 

"Danas smo prikazali i neke projekte na kojima radi naša naučna zajednica, šta radi naša opservatorija na Zvezdari, kako posmatranje Sunca može da doprinese razvoju nekih modela i da predvidimo klimatske promene", ukazala je Begovićeva i dodala da s druge strane imaju i grupu naučnika koji razvijaju prvi srpski satelit.

Objasnila je da će on biti fokusiran na posmatranje sunca kao jednog nebeskog tela od kojeg nam život zavisi. 

"Promovisali smo i građanska istraživanja koje finansiramo gde i građane želimo da uključimo u istraživačke procese i na neki način da i oni spoznaju koliko su u stvari bitna istraživanja za njihov svakodnevni život  i da mogu da budu deo jednog eksperimenta, da učestvuju i da donose zaključke iz njega", istakla je ona. 

Na panelu su predstavljeni značajni projekti iz Srbije, uključujući projekat Mozaik (Multi-purpose academic Cubesat), park tamnog neba "Vidojevica" i istraživanja Astronomske opservatorije Beograd.

Svetska nedelja svemira se obeležava svake godine od 4. do 10. oktobra, a simbolično počinje na dan kada je lansiran Sputnjik i završava se na dan kada je na snagu stupio Sporazum o svemiru. 

To je međunarodna manifestacija u kojoj se afirmišu dostignuća nauke i tehnologije i njihov doprinos poboljšanju i razvoju ljudskog života. 

U obeležavanju ovog datuma učestvuju svemirske agencije, avio kompanije, škole, planetarijumi, muzeji, astronomska društva i druge zainteresovane institucije širom sveta.

Panel diskusija zatvorena je predstavljanjem rezultata projekta građanskih naučnih istraživanja "Negujmo vezu sa zemljištem: osnaživanje poljoprivrednika i mladih kao građana istraživača za praćenje zdravlja zemljišta i biodiverziteta", kojim rukovodi Institut Biosens.

Cilj panel diskusije je da osvetli značaj i istakne kako satelitska posmatranja igraju ključnu ulogu u razumevanju globalnih klimatskih promena i kreiranju održivih rešenja za budućnost planete. 

Rast svemirske industrije ostavlja dubok uticaj na klimatske i ekološke tokove naše planete. 

Danas, skoro hiljadu satelita u okviru programa posmatranja Zemlje orbitira oko nas, pružajući neprocenjive podatke o okeanima, kopnu i atmosferi. 

Ovi sateliti predstavljaju nezamenjive alate u borbi protiv klimatskih promena, omogućavajući nam da sa velikom preciznošću pratimo njihov tok i posledice.

Osim Begovićeve, na panel diskusiji, koju je organizovao Centar za promociju nauke u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, posvećenoj svemiru i klimatskim promenama, obratila preko video poziva i izvršna direktorka "World Space Week asocijacije" Alma Okpalefe.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija