Društvo

Ministarka Begović: Napredovanje na listi inovacija potvrda našeg dosadašnjeg rada

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

22:05

Ministarka Begović: Napredovanje na listi inovacija potvrda našeg dosadašnjeg rada
Ministarka Begović: Napredovanje na listi inovacija potvrda našeg dosadašnjeg rada - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ocenila je danas da napredovanje Srbije na listi inovacija predstavlja potvrdu dosadašnjeg rada.

Srbija je ove godine napredovala u odnosu na prethodni period i zauzela 52 mesto na listi inovacija od ukupno 133 država.

"Taj indeks inovativnosti je vrlo kompleksan i ne odnosi se samo  na inovacije, već i na ekonomsko okruženje. On obuhvata jako puno parametara vezanih za obrazovanje, nauku, ekonomiju, pravni sistem, ali i za uvoz i izvoz, kao i digitalizaciju i oni svi pokazuju da imamo boljitak i samim tim da mi kao jedan ekosistem postajemo u stvari i privlačni za investicije", rekla je ona za Tanjug.

Begović je objasnila da u Srbiji mogu da se otvaraju istraživačko razvojni centri, da se zapošljavaju visokokvalifikovani i edukovani ljudi, a to sprečava odlazak maladih talentovanih ljudi iz zemlje, a što je inače problem, kako ističe, skoro svih ekonomija sveta.

Ona je naglasila i da Srbija zato jako puno ulaže u naučno-tehnološke parkove za start ap kompanije, odnosno mlade kompanije  koje baziraju svoje poslovanje na inovativnoj i hrabroj, ali vrlo visokorizičnoj ideji i da im se zato mora dati podrška u tom početnom razvoju. 

"Mi već imamo četiri takva parka i svi su puni kompanija. Počeli smo ili ćemo početi da ih proširujemo. Nama kompanije rastu sa nekim indeksom od 20 do 30 odsto na godišnjem nivou, što znači da se taj ceo ekosistem razvija", rekla je Begović. 

Ona je istakla i da je najveće ulaganje kada se priča o naučnoj infrastrukturi u Srbiji projekat Bio 4 kampus i da skoro pola milijarde evra će taj projekat koštati državu.

"Ovakve investicije su dugoročni razvojni projekti i oni će nam dati prednost i omogućiti mnogo efikasniji i brži razvoj ekonomije. Znači, nauka i ekonomija su danas vrlo povezani i kroz nauku, inovacije vi utičete na ekonomiju. Sve moderne ekonomije baziraju svoje poslovanje, odnosno svoje ekonomije, baš na inovacijama", rekla je ona.

Begović je dodala i da Srbija drži korak sa petom industrijskom revolucijom i apsolutno je, kako je istakla država prepoznala veštačku inteligenciju, biotehnologiju, ali i mnoge druge tehnologije kao ključne za dalji razvoj.

Dodala je i da Srbija iduće godine predsedava globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju.
"Od nauke, od dostignuća i naučnih otkrića i inovacija, itekako zavisi i naša budućnost i naša svakodnevnica", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima i CERN u kojem ima mnogo stručnjaka iz Srbije najbolje pokazuje da kroz nauku može da se okupi svet i da se radi za dobrobit čovečanstva.

"Ulaganje u nauku, čak i u fundamentalna istraživanja, na kraju je jako isplativo, jel odatle dolaze inovacije koje stvarno menjaju naše živote, onako na bolji način i ozbiljno ih promene", zajključila je Begović.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija