Evropa

Orban u Strazburu: Bez Srbije u EU ne možemo da stabilizujemo Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2024

-

11:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Strazburu je u toku plenarno zasedanje Evropskog parlamenta, a glavna debata odnosi se na program mađarskog predsedavanja Savetom EU. Osim parlamentaraca u debati učestvuju i premerije Mađarske Viktor Orban i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Orban je na predstavljanju programa aktivnosti mađarskog predsedavanja EU u Strazburu rekao da se slaže da proširenje EU mora da se temelji na zaslugama i da je uveren da Zapadni Balkan i ubrzavanje integracija Zapadnog Balkana predstavljaju ključ sigurnosti EU. On je rekao da bez Srbije u Evropskoj uniji nema stabilizacije Balkana, odnosno da će to biti nestabilan region sve dok Srbija ne postane deo Unije.

"Sve dok Srbija nije članica Evropske unije, Balkan ostaje nestabilan region. Želim da vas obavestim, dame i gospodo, da nekoliko zemalja kandidata ispunjava tehničke uslove, ali ne postoji politički konsenzus za pristupanje. Setite se da je pre 20 godina Evropska unija dala obećanje zemljama Zapadnog Balkana perspektivu za ulazak u Evropsku uniju. Za mađarsko predsedavanje, vreme je da se to obećanje ispoštuje", rekao je Orban.

Orban je rekao da se EU nalazi u ozbiljnoj situaciji, možda i u najozbiljnijoj od njenog nastanka, navodeći kao primer otvorene konflikte u Ukrajini, na Bliskom istoku i navodeći probelm migracija. Upravo govoreći o migracijama, Orban je izazvao i aplaiz ali i negodovanje prisutnih.

U svom obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu gde je predstavljao mađarski program, Orban je rekao da je konkurentnost najvažniji element promene, objavila je agencija MTI. Prema njegovim rečima, posao Mađarske je da ukaže na probleme i iznese predloge u interesu mira, bezbednosti i prosperiteta EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa