Evropa

Đanoti: CERN predstavlja veliki uspeh za Evropu i primer je evropske izvrsnosti

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

16:02

Đanoti: CERN predstavlja veliki uspeh za Evropu i primer je evropske izvrsnosti
Đanoti: CERN predstavlja veliki uspeh za Evropu i primer je evropske izvrsnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalna direktorka Evropske organizacije za nuklearna istraživanja - CERN Fabiola Đanoti ocenila je danas, povodom 70 godina postojanja ove organizacije, da CERN predstavlja veliki uspeh za Evropu i njene globalne partnere, kao i da je sjajan primer evropske izvrsnosti i konkurentnosti. 

"CERN je vodeća svetska laboratorija za fiziku visokih energija i za napredne tehnologije koje su potrebne našem polju. I mnogo je više od toga. Kao što možemo videti, CERN je sistem vrednosti", rekla je Đanoti na otvaranju ceremonije obeležavanja 70 godina postojanja CERN-a, na kojoj se obraća i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetila je da je CERN osnovan 1954. godine, posle stradanja Drugog svetskog rata i ocenila je da je taj istorijski momenat predstavlja ključnu prekretnica.

"Laboratorija je nastala na inicijativu grupe političkih lidera i naučnika vizionara, sa dvostrukim ciljem, da se obnovi naučna izvrsnost kontinenta nakon rata i da se promoviše mirna saradnja između zemalja i naroda Evrope. Naši osnivači su shvatili da je renesansa Evrope posle rata takođe zahtevala ulaganja u fundamentalna istraživanja i da je nauka lepak koji može da reši zemlje i narode polomljenog kontinenta", navela je Đanoti.

Napomenula je da je CERN danas globalna laboratorija sa 24 države članice, duplo više nego što je imala 1954. godine, kao i sa 10 pridruženih država članica, 4 posmatrača i mnogo partnera iz celog sveta.

"Sa zajednicom od više od 17.000 ljudi i više od 110 nacionalnosti, neverovatno je mesto za spajanje jezika, kultura, tradicija", rekla je ona.

CERN radi studiju izvodljivosti

Ukazala je da su svakog dana u CERN-u u mogućnosti da reprodukuju uslove prvobitnog univerzuma, kao što su milioniti delovi milionitog dela prve sekunde nakon Velikog praska. 

"Ipak, mnoga otvorena ključna pitanja ostaju, kao što ćemo videti, na primer, 95 odsto univerzuma je za nas mračno, napravljeno je od oblika materije i energije koje ne možemo da vidimo ili razumemo", rekla je Đanoti.

Naglasila je da CERN trenutno radi studiju izvodljivosti za svoj mogući sledeći naučni objekat, takozvani "Budući kružni sudarač", koji bi na sredinom 2040ih mogao postati najneverovatniji instrument koji je čovečanstvo ikada izgradilo, da razume i proučava fundamentalne zakone univerzuma.

"CERN je takođe pokretač inovacija, jer naši veoma ambiciozni naučni ciljevi zahtevaju izuzetno složene i sofisticirane instrumente i razvoj novih tehnologija u različitim oblastima - superprovodnih materijala, kriogenike, vakuuma, elektronike, robotike, proračuna i prenosa podataka na globalnom nivou", rekla je Đanoti.

Podsetila je na rad u CERN-u na veštačkoj inteligenciji i kvantnom računarstvu i ukazala da ove tehnologije nalaze primenu u brojnim oblastima društva.

"Mnoge od njih su imale dubok uticaj na naše živote, od 'WWW' do akceleratora za lečenje raka, PET skenera i drugih uređaja za medicinsko snimanje...", rekla je ona.

Istakla je da je obuka kadrova još jedna ključna misija CERN-a i navela da se eu svakom trenutku tu obučava 4.500 mladića i devojaka, uključujući fizičare, inženjere, tehničare...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa