Aktuelno iz kulture

Selaković na otvaranju izložbe "Vladimir R. Petković: Utemeljitelj struke i nauke": Postavka je omaž izuzetnom čoveku

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2024

-

23:38

Selaković na otvaranju izložbe "Vladimir R. Petković: Utemeljitelj struke i nauke": Postavka je omaž izuzetnom čoveku
Selaković na otvaranju izložbe "Vladimir R. Petković: Utemeljitelj struke i nauke": Postavka je omaž izuzetnom čoveku - Copyright Ministarstvo kulture

veličina teksta

Aa Aa

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na otvaranju izložbe „Vladimir R. Petković: Utemeljitelj struke i nauke" u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti da je ova postavka omaž izuzetnom čoveku čije je životno delo postavilo temelje arheologije i istorije umetnosti u Srbiji.

Ministarstvo kulture

 

Ministar je naglasio da posvećenost istraživanju srpske srednjovekovne umetnosti i očuvanju kulturnog nasleđa ostaju primer da neumorna predanost i rad nadilaze generacije i drže visoko mesto Vladimira R. Petkovića u našoj naučnoj literaturi i mnogo decenija nakon njegovog života.

Ministarstvo kulture

 

"Ministarstvo kulture sa ponosom je podržalo ovu izložbu, jer veruje da je od ključnog značaja da sećanje na Vladimira R. Petkovića, neumornog istraživača i graditelja najvažnijih srpskih institucija kulture, bude sačuvano i približeno široj javnosti", istakao je Selaković, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Podsećajući da je Vladimir R. Petković posvetio gotovo pet decenija stvaranju naučnih temelja koje su danas osnova naših kulturnih i obrazovnih institucija, ministar je ukazao da je akademik svojim radom ostvario međunarodna priznanja, a kao član uglednih evropskih naučnih institucija promovisao srpsku baštinu gradeći mostove prema drugim kulturama.

Ministarstvo kulture

 

Selaković je naveo da ova izložba nije samo pogled u prošlost, već i podsetnik na vrednosti koje je Petković zastupao, a to su, kako je naveo, "neumorna predanost, intelektualna radoznalost i nesebična ljubav prema svojoj zemlji i njenom nasleđu".

"U vremenima koja su pred nama te vrednosti moramo sačuvati i negovati, jer  kroz očuvanje naše kulturne baštine čuvamo i naš identitet", poručio je Selaković.

Ministarstvo kulture

 

Ministar je zahvalio Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Narodnom muzeju Srbije i svim saradnicima koji su omogućili realizaciju ove izložbe, navodeći da njihov trud osvetljava veličinu i značaj Vladimira R. Petkovića, čije nasleđe, kako je rekao, "nastavlja da živi kroz svaki segment naše kulturne scene". 

Izložba organizovana u okviru obeležavanja Godine akademika Vladimira R. Petkovića (1874–1956), istoričara umetnosti i arheologa, a povodom 150 godina od njegovog rođenja, biće otvorena do 8. decembra 2024. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura