Aktuelno

Selaković na svečanoj projekciji filma Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića: Početak srpske istorije 20. veka

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2024

-

22:37

Selaković na svečanoj projekciji filma Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića: Početak srpske istorije 20. veka
Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE/NIKOLA ROGAN - Copyright Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE/NIKOLA ROGAN

veličina teksta

Aa Aa

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je svečanoj projekciji filma "Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića" iz 1904. godine koja je u Državnom audiovizuelnom arhivu Republike Srbije-Jugoslovenskoj kinoteci upriličena povodom 120 godina od krunisanja srpskog vladara. 

Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE/NIKOLA ROGAN

 

Tom prilikom ministar Selaković je naglasio da se krunisanje kralja Petra I Karađorđevića može uzeti kao trenutak kojim otpočinje istorija Srbije dvadesetog stoleća - jednog turbulentnog razdoblja koje će doneti progres na mnogo polja, ali i neprestane izazove i borbu za opstanak, navodi se u saopoštenju Ministarstva kulture.

"Sto godina nakon Prvog srpskog ustanka i uz svečanost koja se naslanja na ustoličenja srednjovekovnih srpskih vladara, krunisanje kralja Petra je događaj koji je imao izraženu simboliku kontinuiteta, povezivanja prošlosti i tradicije sa modernošću i pogledom u budućnost" rekao je Selaković.

Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE/NIKOLA ROGAN

 

Taj događaj je, kako je ministar ukazao, odisao verom i optimizmom i pored svih nemira koji su mu prethodili i onih koju su se za budućnost mogli naslutiti.

"Velika je privilegija što ovom istorijskom događaju možemo da priđemo putem prvog sačuvanog filma snimljenog na prostoru Srbije, odnosno prvog sačuvanog filma o nama. Verujem da ova veza nije slučajna i da nosi određenu simboliku to što je početak jedne nove ere ovekovečen upravo putem filma, medija koji će tu novu eru, u velikoj meri, obeležiti", istakao je Selaković.

Najstariji sačuvan filmski dokument o Srbiji večeras je, 120 godina nakon snimanja, prikazan u restaurisanoj 2K rezoluciji, dodaje se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija