Život

Nula bodova i poslednje mesto: Ko je brejkerka iz Australije koja je nastupom na Olimpijskim igrama "srušila internet"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / People

13/08/2024

-

19:01

Nula bodova i poslednje mesto: Ko je brejkerka iz Australije koja je nastupom na Olimpijskim igrama "srušila internet"
Tanjug/AP/Frank Franklin - Copyright Tanjug/AP/Frank Franklin

veličina teksta

Aa Aa

Australijska brejkerka Raygun, čije je pravo ime Rejčel Gan, osvojila je nula poena na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Parizu, ali je zahvaljujući svojim jedinstvenim plesnim pokretima postala prava zvezda na internetu.

Pojavile su se mnoge spekulacije da se na Olimpijske igre prijavila samo kako bi se našalila na račun mladog olimpijskog sporta, a čak je i slavna pevačica Adel komentarisala njenu tačku između dve pesme na svom koncertu.

"Neću ništa reći, mislim da je to najbolja stvar koja se desila Olimpijskim igrama ikada", rekla je Adel u subotu na koncertu u Minhenu, dodavši da nije mogla da prestane da se smeje kada je pogledala nastup 36-godišnje Rejčel.

"Ne mogu da provalim da li je šala, ali u svakom slučaju, mnogo je usrećila mene i moje prijatelje, smejali smo se 24 sata", rekla je Adel.

Čak je i tim humoristične emisije Džimija Falona preko noći uvrstio skeč u nedeljnu emisiju, u kom su odali počast Rejčelinom nastupu.

I dok se korisnici društvenih mreža utrkuju da njene fotografije sa olimpijskog nastupa i malobrojne snimke koji cirkulišu, iskoriste kao mimove, ponosna Australijanka ne haje za podsmehe.

"Čast je i privilegija biti jedna od šesnaest žena iz celog sveta koje su se takmičile u prvom brejking takmičenju na Olimpijskim igrama", rekla je Gan u svom obraćanju na Instagramu.

Ali ko je žena koja je svojim olimpijskim nastupom "srušila" internet?

Danju profesorka, noću brejkerka

Rejčel Gan je u jednom intervjuu u susret Olimpijskim igrama ispričala da danju radi kao profesorka, a uveče je posvećena plesu. 

Tanjug/AP/Abbie Parr

 

"U mojoj torbi su uvek dve osnovne stvari: štitnici za kolena i laptop. Štitnici mi trebaju za brejk, a onda laptop da brzo pošaljem neke mejlove", ispričala je ona, prenosi People.

Gan se takođe bavila istraživanjem na polju sporta i doktorirala je u oblasti medija, muzike, komunikacija i kulture, s fokusom na "kulturnu politiku brejkinga", stoji na njenom LinkedIn profilu.

Iako se ona prvenstveno bavila džez i klasičnim baletom, zahvaljujući mužu Semjuelu Friju zaljubila se u brejking.

Fri joj je takođe i trener, a povremeno i nastupaju zajedno. 

Kvalifikovala se za Olimpijske igre u novembru 2023. na Šampionatu Okeanije u brejkingu čime je postala jedna od prvih šesnaest žena u istoriji koje su se na najvećem sportskom takmičenju na svetu borile za medalje. 

Međutim, Rejčel je završila na poslednjem šesnaestom mestu, bez ijednog boda. 

@elmemerivera

Rachel Gunn 🇦🇺 con cero de puntuación pero 10 en viralización. ♬ sonido original - Miguelonchas👿

 

"Moji pokreti su odraz kreativnosti"

U potpuno netipičnom izvođenju, sportistkinja je demonstrirala verovatno nikada ranije viđene pokrete, kada je reč o brejkingu. Zbog toga je postala predmet podsmeha na društvenim mrežama, ali je uprkos tome Raygun ponosna na svoje učešće.

Tanjug/AP/Frank Franklin

 

"Nikad nisam ni nameravala da pobedim ostale devojke u njihovim moćnim pokretima. Ono što ja donosim je kreativnost", rekla je ona za ESPN nakon nastupa.

Sportistkinja je dodala da su njeni pokreti "originalni" i da su odraz njene "kreativnosti".

"Nekada to rezonuje sa sudijama, a nekad ne. Ja radim svoje i to predstavlja umetnost. U tome je cela poenta", rekla je ona.

U odbranu je stala i njena zemljakinja, biciklistkinja Ana Mirs, koja je 2004. i 2012. odlikovana zlatnim medaljama na Olimpijskim igrama. 

Ona je pohvalila Rejčel, a kritike upućene na račun njenog nastupa nazvala "seksističkim".

"Volim Rejčel i mislim da je ono što se desilo na društvenim mrežama sa trolovima i ratnicima za tastarurama bilo zaista razočaravajuće. Raygun je apsolutno voljen član Olimpijskog tima. Ona je predstavljala olimpijski duh sa velikim entuzijazmom i ja sam apsolutno oduševljena njenom hrabrošću. Volim njen lik i osećam se razočarano što se tako našla na udaru", rekla je sportistkinja, koja je bila član australijske delegacije na ovogodišnjim Igrama.

Ona je dodala da se njena hrabrost ogleda u tome što nastavlja da se bori u "sportu u kom dominiraju mušakrci" i da je bila "nabolja brejkerka" koju su imali u Australiji.

Komentari (0)

Magazin