Aktuelno iz kulture

Vratolomije Toma Kruza, klavir u vazduhu i Snup Dog na plaži: Nezaboravni trenuci svečanog zatvaranja Olimpijskih igara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

12/08/2024

-

10:44

Vratolomije Toma Kruza, klavir u vazduhu i Snup Dog na plaži: Nezaboravni trenuci svečanog zatvaranja Olimpijskih igara
Vratolomije Toma Kruza, klavir u vazduhu i Snup Dog na plaži: Nezaboravni trenuci svečanog zatvaranja Olimpijskih igara - Copyright Tanjug AP/David Goldman

veličina teksta

Aa Aa

Olimpijske igre u Parizu svečano su zatvorene sinoć, a zastava najvećeg sportskog takmičenja na svetu uručena je narednom gradu domaćinu - Los Anđelesu. Događaj su obeležili nastupi mnogih javnih ličnosti, pred više od 70.000 gledalaca, a izvršni direktor Tjeri Rebul objavio je da su organizatori proveli "nebrojeno" sati da pripreme bezbednosni plan sa lokalnim vlastima.

Tomas Žoli, koji je bio umetnički direktor i ceremonije otvaranja ovog puta priredio je distopijski šou, koji ističe poreklo i značaj Olimpijskih igara i podiže svest o "krhkosti sveta i važnosti očuvanja olimpijskih vrednosti". 

Predstavljamo vam najblistavije trenutke ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara:

Olimpijski plamen u rukama plivača Leona Maršana

Jedan od najuspešnijih olimpijaca iz Francuske, mladi plivač Leon Maršan, koji je osvojio četiri zlatne i jednu srebrnu medalju na Igrama, preuzeo je olimpijski plamen i odneo ga do "Stad de Frans" stadiona.

Tanjug AP/Richard Pelham/Pool Photo via AP

 

Mladi sportista, koji se pre nekoliko godina preselio u SAD, kako bi trenirao sa nekadašnjim trenerom Majkla Felpsa Bobom Boumanom, dočekan je ovacijama publike.

Sportisti pevali karaoke

Kada su se svi olimpijci smestili na futurističku binu na centralnom događaju, uglas su pevali karaoke - od francuskih klasika do, razume se, "We Are the Champions" grupe Queen.

Zlatni putnik "pao s neba"

Stadion se pretvorio u set nekog postapokaliptičnog filma, kada se na njega spustio "Zlatni putnik". Naime, umetnički direktor ceremonije Tomas Žoli osmislio je performans koji predstavlja distopijsku budućnost u kojoj ne postoje Olimpijske igre, a koje se zatim ponovo rađaju.

Tanjug AP/Natacha Pisarenko

 

Žoli je ranije rekao da je šou trebalo da gledaoce povede na putovanje kroz vreme i istraži temelje čovečanstva, kao omaž Pjeru de Kubertenu, ocu modernih Olimpijskih igara.

"Putnik" je u svetlucavom kostimu izveo akrobatski performans dok su dve misteriozne figure mahale zastavom Grčke. Nika, grčka boginja pobede, čiji lik ukrašava svaku olimpijsku medalju, takođe je simbolično predstavljena na sceni, dok se veliki broj akrobata spuštao iz vazduha i podizao olimpijske prstenove.

Tanjug AP/Ashley Landis

 

Iz tla je zatim izronio klavir postavljen vertikalno, na kom je svirao pijanista Alan Roše, a francuski tenor Benjamin Bernhajm pevao "Himnu Apolonu". 

Gradonačelnica Los Anđelesa preuzela Olimpijsku zastavu

Olimpijska zastava svečano je uručena gradonačelnici Los Anđelesa Karen Bas, budući da će u tom gradu biti održane Letnje igre 2028. Uz nju je bila i najuspešnija američka gimnastičarka Simon Bajls. 

Tanjug AP/Natacha Pisarenko

 

Vratolomije Toma Kruza

Dobro je poznato da Tom Kruz sam izvodi sve svoje filmske vratolomije, a neke od njih demonstrirao je i uživo pred publikom "Stad de Frans" stadiona. 

On je dočekan kao zvezda večeri i pridružio se američkim olimpijcima i gradonačelnici Bas, koja mu je dala da nosi zastavu Olimpijskih igara. Zatim se provozao na motoru, a prikazan je i snimak njegovog skoka iz aviona nad znakom Holivuda u Los Anđelesu.

Nastupali Red Hot Chili Peppers, Bili Ajliš i Snup Dog

Nakon svečane predaje zastave, uživo je upriličen prenos nastupa Red Hot Chili Peppers, Bili Ajliš i Snoop Doga, inače rođenih u "Gradu Anđela", i to sa scene smeštene na plaži. 

Tanjug AP/AP Photo, File

 

Red Hot Chili Peppers svirali su svoj hit "Can't Stop", a Ajliš svoj najnoviji hit "Birds of a Feather". Snoop Dog koji je bio jedan od komentatora Igara na mreži NBC, izveo je "Drop It Like It’s Hot", a kasnije mu se pridružio i "Dr. Dre".

Veče zatvorila francuska pevačica Yseult

Svečanost u Parizu zatvorila je francuska pevačica Yseult svežim izvođenjem pesme "My Way". Stadion je obasjan snažnim vatrometom, čime je stavljena tačka na Olimpijske igre 2024.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura