Život

Sedam priča koje su obeležile Olimpijske igre: Scene koje su stekle veću popularnost od sportskih uspeha

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2024

-

15:30

Sedam priča koje su obeležile Olimpijske igre: Scene koje su stekle veću popularnost od sportskih uspeha
Sedam priča koje su obeležile Olimpijske igre: Scene koje su stekle veću popularnost od sportskih uspeha - Copyright AP Photo//Michel Euler, File

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je deo godine, tačnije deo svake četvrte, kada zakovani za TV ekrane, kao u najslavnijim danima ovog medija, netremice gledamo takmičenja u raznim sportskim disciplinama - od mačevanja do skokova u vodu - svesni da vrlo verovatno prisustvujemo potencijalno istorijskim trenucima. 

Odjednom sa našeg kauča, sa zaronjenom rukom u kesi čipsa, postajemo prefinjeni ljubitelji veslanja, streljaštva, tekvonda i odbojke na pesku, saznajući da postoje i drugi sportovi osim fudbala i košarke. 

Ipak, mitomaniju stvorenu oko Olimpijskih igara ne možemo pripisati samo pukom sportu, već i sporednim pričama koje prate ovaj planetarno popularni događaj. 

Pred nama je sedam priča koje su na neki način obeležile dosadašnju Olimpijadu u Parizu.

Neke su isključivo sportske, a neke nemaju previše veze sa njim, neke su tople životne, a neke su samo smešne, zajedničko im je da se u proteklih par dana o njima najviše pričalo. 

7. Selfi jači od bojevih glava

U konkurenciji mešovitih parova u stonom tenisu takmičari iz Kine osvojili su prvo mesto (logično) dok su sportisti iz Severne Koreje osvojili srebro, a njihove kolege iz Južne Koreje bronzu.        

Međutim, nakon što su takmičari sišli sa pobedničkog postolja, sportisti iz Severne koreje rukovali su se sa južnokorejskim, nakon čega su napravili zajednički selfi.

Iako je ovaj gest potpuno suprotan od svega što se dešava na političkom planu, voleli bismo da znamo kakva će biti sudbina severnokorejskih stonotenisera nakon prijema kod Kim Džong Una, po povratku u zemlju. 

6. Povratak Simon Bajls 

Nakon što se sa prethodne Olimpijade u Tokiju iznenada povukla, iako se radilo o najboljoj i fizički najspremnijoj takmičarki, američka gimnastičarka Simon Bajls saopštila je da ima problema sa mentalnim zdravljem.

Ispovest najtrofejnije američke gimnastičarke, koja je u prošlosti bila žrtva seksualnog napada, značajno je uticala na to kako se posmatra mentalno zdravlje u profesionalnom sportu. Četiri godine kasnije, priča je dobila svoj nastavak u Parizu.

Gimnastičarke SAD osvoijile su zlatnu olimpijsku medalju u ekipnom takmičenju, pred Italijnkama i Brazilkama, a prevagu na putu ka medalji donela je upravo Simon Bajls. 

Ona je osvojila osmu olimpijsku medalju, što je njeno peto zlato uz srebro i dve bronze, i što je najvažnije - kaže da je na dobrom putu u borbi sa mentalnom bolešću.

5. Lovac na kape

Olimpijska slava nije rezervisana samo za velike sportiste i ogromne podvige, pažnju katkad privuku i "neznani" heroji koji uspostavljaju red mimo sportskih protokola. 

Sasvim običnog olimpijskog dana, na dnu bazena našla se kapica američke plivačice koja je prethodno završila trku. U pauzi između sledeće trke pojavio se tajanstveni čovek u "spido" kupaćim gaćama koji je bez razmišljanja skočio u vodu i izvukao predmet sa dna bazena.

Publika je odvažnog gosodina nagradila aplauzom, koji je usput dobio nadimak "lovac na kape", a snimak na kom skače u bazen i munjevito rešava problem ubrzo je postao viralan.

4. Olimpistkinja u sedmom mesecu trudnoće

Nada Hafez, olimpijstkinja iz Egipta, osvojila je meč protiv protivnice samo da bi kasnije otkrila da su na terenu zapravo bila tri igrača, saopštivši da je u poodmakloj fazi trudnoće.

Hafezova je objavila na svom Intagram profilu slike sa takmičenja uz opis "Olimpistkinja u sedmom mesecu trudnoće".

"Ono što se čini kao dva igrača na terenu je zapravo tri! Ja, protivnik i moja, tek treba doći na naš svet, beba! ", napisala je Hafez i dodala "Ove Olimpijske igre su bile drugačije, Tri puta 'olimpijac', ali ovoga puta u sebi nosim malog olimpijca".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Arabia (@voguearabia)

Hafez se plasirala u osminu finala pobedivši Amerikanku Elizabet Tartakovski u ženskoj sablji u ponedeljak, pre nego što je izgubila od Jeon Hajung iz Južne Koreje. Ona se obratila javnosti nakon poraza putem Instagram objave napisavši "moja beba i ja smo prvi put zajedno prošle kroz izazov, kako fizički tako i emocionalno".

3. Nepodnošljiva lakoća Snup Doga 

Igre nisu bile ni otvorene, a već smo dobili istorijsku sliku. Scene američkog repera Snup Doga koji nosi olimpijsku baklju ulicama Pariza odmah se postale viralne.

Snimci Snup Dogovog plesa dok drži baklju postali su "slika i prilika" osobe koja se dobro zabavlja.

2. Kontroverzna ceremonija 

Ipak, da zabava može da se pretvori u podelu, demonstrirano je nakon ceremonije otvaranja OI nakon koje se konzervativna javnost hrišćanske veroispovesti osetila uvređena nakon što ih je jedna scena podsetila na sliku Leonarda da Vinčija "Tajna večera".

Slika Da Vinčija prikazuje trenutak u kojem Isus Hrist objavljuje ime apostola koji će ga izdati, dok je na pozornici tokom ceremonije za stolom na centralnoj poziciji bila di džej i producent Barbara Buč, inače ikona LGBT zajednice, okružena plesačima i umetnicima tranvestitima.

Printscreen YouTube/Eurosport

 

Nakon kritika, organizatori su uputili izvinjenje svima koji su osetili uvređeno, a sve je kulminiralo nakon što je protagonistkinja Barbara Buč primila niz pretećih poruka putem interneta zbog nesporazuma oko njenog nastupa.

1. Hladnokrvni strelac kao glavni junak  

"Energija glavnog lika i držanje hladnokrvnog ubice", ovako su mnogi opisali južnokorejsku strelkinju Kim Jeđi koja je nakon svog nastupa postala jedna od najpopularnijih učesnica Olimpijskih igara.

Južnokorejska takmičarka osvojila je srebro na takmičenju u disciplini pucanje sa 10 metara vazdušnim pištoljem za žene, ali i daleko veću popularnost na društvenim mrežama. 

Mnogi njenu pojavu šaljivo porede sa karakterom Džona Vika, i drugih poznatih profesionalnih ubica. 

Iako je olimpijski nastup Kim postao jedan od najviralnijih, isplivao je i snimak zabeležen tokom takmičenja u maju kada su mnogi postali opčinjeni njenom pojavom.  

Na snimku, snimljenom na Svetskom kupu Međunarodne federacije streljačkih sportova, vidi se kako Kim obara svetski rekord u disciplini 25 metara vazdušnim pištoljem, pri čemu ona ostaje potpuno hladnokrvna. 

Fascinacija ovom takmičarkom ne prestaje, a publika će Kim moći da vidi već 2. avgusta na takmičenju u ženskom finalu u disciplini 25 metara pištoljem.

Komentari (0)

Magazin