Aktuelno iz kulture

Ne smiruje se bura zbog zabune oko "Tajne večere" na otvaranju Olimpijskih igara: LGBT aktivistkinja preti tužbama

Komentari

Autor: Deadline

30/07/2024

-

13:44

Ne smiruje se bura zbog zabune oko "Tajne večere" na otvaranju Olimpijskih igara: LGBT aktivistkinja preti tužbama
Ne smiruje se bura zbog zabune oko "Tajne večere" na otvaranju Olimpijskih igara: LGBT aktivistkinja preti tužbama - Copyright Printscreen YouTube/Eurosport

veličina teksta

Aa Aa

Barbara Buč, disk-džokejka iz Francuske, koja je učestvovala u kontroverznom segmentu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, primila je niz pretećih poruka putem interneta zbog nesporazuma oko njenog nastupa.

"Od ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024, disk-džokejka i aktivistkinja Barbara Buč meta je ekstremno nasilne kampanje sajbermaltretiranja i klevete", navela je njena advokatica Odri Mselati u zvaničnom saopštenju.

"Prete joj smrću, mučenjem i silovanjem, a takođe je meta brojnih antisemitskih, homofobnih, seksističkih i grosofobičnih uvreda", dodala je ona.

Buč je bila među učesnicima scenskog nastupa u čast seksualnog diverziteta i inkluzije, pod nazivom "Svetkovina". Pojedini ljudi doživeli su taj nastup kao ruganje hrišćanstvu, jer im je ličio na parodiju slike "Tajna večera" Leonarda da Vinčija.

Tomas Džoli, umetnički direktor ceremonije otvaranja naknadno je negirao da je scena bila inspirisana tom slikom, piše Deadline.

"To nije moja inspiracija i to bi trebalo da bude prilično očigledno. Tu Dionis stiže za sto. Zašto je on tamo? Zato što je on bog svetkovina u grčkoj mitologiji, a postavka je nazvana 'Svetkovina'", objasnio je Džoli.

"On je takođe bog vina, što je jedan od dragulja Francuske i otac Sekuane, boginje reke Sene. Ideja je bila da prikažemo veliku pagansku proslavu koja je povezana sa bogovima Olimpa, a time i Olimpijskim igrama", rekao je on za kanal BFMTV.

Inače, u ovom segmentu na sceni se pojavio gotovo potpuno nag pevač Filip Ketrin, kože ofarbane u plavo, koji je trebalo da predstavlja Dionisa.

Advokatica Barbare Buč navodi da je njena klijentkinja podstiče "dobronamernost, inkluziju i ljubav prema drugima" i da je to uvek bilo u srcu njenih umetničkih angažmana.

"Ona će danas podneti nekoliko tužbi protiv ovih postupaka, bilo da su ih počinili francuski državljani ili stranci i namerava da i u budućnosti tuži svakoga ko pokuša da je zastrašuje", navodi ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura