Evropa

Ništa ne vredi - kvalitet vode u Seni nije "za medalju": Ešerihija koli odložila triatlon, razmišlja se i o otkazivanju

Komentari

Autor: Euronews/BBC

30/07/2024

-

12:14

Ništa ne vredi - kvalitet vode u Seni nije "za medalju": Ešerihija koli odložila triatlon, razmišlja se i o otkazivanju
Ništa ne vredi - kvalitet vode u Seni nije "za medalju": Ešerihija koli odložila triatlon, razmišlja se i o otkazivanju - Copyright Tanjug AP/Joel Saget, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Olimpijski triatlon za muškarce, koji je planiran za danas, odložen je zbog zabrinutosti za kvalitet vode u pariskoj reci Seni, gde je trebalo da se održi plivački deo trke.

Organizatori su rekli da će umesto toga pokušati da održe muški triatlon u sredu. 

U sredu je na programu i žensko takmičenje, ali oba će sačekati da se završi testiranje vode. Rizik od nevremena, koje se previđa za utorak, sredu i četvrtak uveče mogao bi da dodatno da zakomplikuje "reprogramiranje" događaja.

Obilne kiše uglavnom uzrokuju porast nivoa E. coli (ešerihija koli) i drugih bakterija u Seni. Pariz je doživeo pljusak tokom ceremonije otvaranja u petak, a kiša se nastavila u subotu. 

Plivački deo treninga koji je trebalo da omogući triatloncima da se upoznaju sa stazom otkazan je i u nedelju i u ponedeljak zbog zabrinutosti za kvalitet vode.

Dodatni problem - vrućina

Odluka o odlaganju triatlona za muškarce usledila je nakon sastanka u utorak rano ujutru na kojem su učestvovali upravni organi ovog sporta, Svetski triatlon, njihov medicinski tim i gradski zvaničnici.

Događaj je sada zakazan za sredu u 10:45, što bi moglo učiniti i vrućinu važnim faktorom. Najviša temperatura u sredu biće, predviđaju meteorolozi, 35 stepeni Celzijusa, a događaj bi mogao da se završi baš u najtoplijem delu dana.

Organizatori i gradski zvaničnici izrazili su uverenje da će se nivo bakterija poboljšati kako se nebo razvedri i temperature zagreju reku u danima koji slede, ali to nije bilo dovoljno da osigura bezbednost sportista.

Pariz je uložio ogromne napore da poboljša kvalitet vode u dugo zagađenoj Seni kako bi plivački deo triatlona i maratonskog plivačkog događaja u avgustu mogli da se održe u čuvenoj reci koja protiče kroz centar grada - ali nivoi bakterija su ostali previsoki.

Dnevni testovi kvaliteta vode mere nivoe fekalnih bakterija poznatih kao E. coli, sa bezbednom granicom od 900 jedinica koje formiraju kolonije na 100 mililitara, prema utvrđenim evropskim pravilima. 

Kontaminacija iz kanalizacije

Visok nivo E. coli u vodi može ukazivati na kontaminaciju iz kanalizacije. Većina sojeva je bezopasna, a neki od njih žive u crevima zdravih ljudi i životinja. Ali drugi mogu biti opasni. Čak i gutljaj kontaminirane vode može dovesti do dijareje - a klica može izazvati bolesti kao što su infekcije urinarnog trakta ili creva.

Napori da se reka učini pogodnom za plivanje koštali su 1,4 milijarde evra. Oni uključuju izgradnju ogromnog bazena za hvatanje viška kišnice i sprečavanje oticanja otpadnih voda u reku, renoviranje kanalizacione infrastrukture i unapređenje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo je javno plivala u reci pre dve nedelje, zajedno sa šefom Paris 2024 Tonijem Estanguetom i najvišim zvaničnikom vlade za region Pariza, Markom Gijomom, zajedno sa plivačima iz lokalnih plivačkih klubova. Podaci objavljeni prošle nedelje pokazuju da je nivo E. coli u Bras Marie bio na 985 jedinica na 100 mililitara tog dana, nešto iznad utvrđenog praga.

Tanjug AP/Michel Euler

 

Ostale plivačke discipline planirane u Seni su triatlon mešovita štafeta i plivačke discipline za žene i muškarce u maratonu.

To bi trebalo da bude zadivljujući deo Pariza 2024 - triatlonci koji se takmiče na reci Seni, vraćajući plivanje u centar ovog grada. Ali zabrinutost za bezbednost vode ne jenjava, a toga su svesni i Parižani i posetioci Olimpisjkih igara koji ne žive u ovom gradu.

"To je prelepa reka", rekao je za BBC Reda, Parižanin, dok je posmatrao Senu koja svetluca ispod vrelog julskog dana.

"Ali nikada neću zaplivati njom, čak i ako je godinama čiste".

Stojeći na Pont des Invalides, malo nizvodno od planirane startne linije muškog triatlona, lokalno stanovništvo i turisti spekulisali su o tome da li će se takmičenja u plivanju nastaviti, s obzirom na zabrinutost oko vode.

"Ne preporučujem sportistima da ulaze", rekao je Reda uz osmeh.

Sena je već igrala glavnu ulogu na Igrama, ugostivši hiljade sportista koji su učestvovali u paradi čamaca na ceremoniji otvaranja u petak uveče.

Ali nedavni pljuskovi, uključujući i neke na samoj ceremoniji, ponovo su uticali na čistoću reke.

Tanjug AP/Joel Saget, Pool via AP

 

Gradsko plivanje – koje je u Parizu zabranjeno već više od jednog veka zbog kvaliteta vode – trebalo bi da se vrati u grad sledeće godine kao jedno od glavnih nasleđa Igara zahvaljujući velikom projektu regeneracije koji zastupa gospođa Idalgo.

Turisti koji su prešli Pont des Invalides uoči muškog triatlona su pozitivno ocenili tu ideju i govorili o "relativnoj lakoći" kupanja na otvorenom kod kuće.

Kakva je situacija u EU

Posetioci iz Velike Britanije, Nemačke, Holandije i Češke su rekli da su plivali u rekama, jezerima i kanalima u svojim zemljama – i da bi isto uradili u Seni ako dokazi sugerišu da je to bezbedno.

"Nemam ništa protiv", kaže Holanđanka Esme. "Odavde ne izgleda tako loše".

Francuska zaostaje za prosečnom ocenom Evropske unije za vrhunske uslove vode za kupanje. Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA), oko 75 odsto francuskih voda za kupanje ocenjeno je kao "odlično" 2023. godine u poređenju sa 85 odsto u celom bloku.

Iako je bilo bezbedno plivati u većini voda za predvišenih kupanje u EU, priobalne vode su generalno bile bolje od reka i jezera, navela je agencija u svom izveštaju objavljenom u maju.

Kipar je na vrhu tabele sa 97,6 odsto vode za kupanje odličnog kvaliteta, a slede Austrija sa 96,9 odsto i Hrvatska sa 96,7 odsto.

EEA se posebno osvrnula na operaciju čišćenja u Parizu od 1,4 milijarde evra , u okviru koje je stvoren ogroman bazen za skladištenje kišnice.

Čista reka - deo olimpijskog nasleđa

Ovaj bazen je sposoban da uskladišti vodu u količini od 20 olimpijskih bazena - što je sve deo mehanizma za zaustavljanje kanalizacije koja teče u Senu tokom obilnih padavina.

Nisu svi posetioci uoči muškog triatlona bili uznemireni zbog čistoće, a neki su rekli da bi razmislili o skoku u reku u svakom slučaju - pod uslovom da je vreme dovoljno toplo.

Jedan gost iz Brazila je rekao da su to jednostavno uradili on i njegovi sunarodnici.

"Ni u mom gradu, Sao Paulu, nije čisto", priznao je.

Ali jedan broj Parižana se složio da će čista reka u kojoj se može plivati biti važan deo olimpijskog nasleđa.

Danijela, univerzitetska profesorka, rekla je da bi "apsolutno" plivala u Seni.

"Dugo sam to želela da uradim", rekla je sa osmehom.

Za Parižanina Demijena, održavanje čistoće je "veliki projekat", ali vredan toga.

"To je dobra prilika za sve Parižane", rekao je on.

Testiranje vode nastavlja se svakodnevno.

Lambis Konstantinidis, operativni direktor projekta Pariz 2024, rekao je da postoji nekoliko rezervnih planova, uključujući korišćenje vanrednih dana.

"Smanjenje triatlona u duatlone - ili potpuno otkazivanje plivanja - bi se razmatralo samo u "zaista, zaista ekstremnom slučaju", rekao je on za BBC u ponedeljak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa