Ostali sportovi

Završene OI u Parizu: Na svečanoj ceremoniji zastavu Srbije nosili Arunović i Mikec

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

00:18

Završene OI u Parizu: Na svečanoj ceremoniji zastavu Srbije nosili Arunović i Mikec
Završene OI u Parizu: Na svečanoj ceremoniji zastavu Srbije nosili Arunović i Mikec - Copyright Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Svečanom ceremonijom na stadionu "Francuska" u Parizu završene su 33. Olimpijske igre, a zastavu Srbije nosili su zlatni strelci Zorana Arunović i Damir Mikec.

Spektakularna ceremonija zatvaranja trajala je više od tri sata, završena je vatremotom, a u njoj je učestvovalo oko devet hiljada sportista, viđena je predstava, retrospektiva Igara, kao i muzički program raznih žanrova, a okončana je spuštanjem olimpijske zastave i njenom primopredajom Los Anđelesu, narednom organizatoru Igara.

Na samom kraju intonirana je himna Sjedinjenih Američkih Država, a onda je američki glumac Tom Kruz "skočio" sa vrha stadiona Sen Deni i preuzeo olimpijsku zastavu koja je zatim simbolično krenula put Los Anđelesa.

Predsednik Organizacionog odbora Toni Ostange tokom govora odao je i priznanje, kako je rekao, kralju Novaku Đokoviću.

Uz Arunović i Mikeca, nosioce zastave na ceremoniji zatvaranja Igara, zlatne medalje Srbiji su doneli vaterpolisti i Novak Đoković, srebro tekvondistkinja Aleksandra Perišić, a bronzu košarkaši. 
Srbija je Igre u Parizu završila kao 27. po uspešnosti, za jedno mesto bolje nego u Tokiju, iako je u glavnom gradu Japana pre tri godine osvojila devet medalja (tri zlata, srebro i pet bronzi).

Najuspešnije na Igrama u Parizu bile su Sjedinjene Američke Države, a iza njih su ostale Kina, Japan, Australija i domaćin Francuska. 

(AP Photo/Dita Alangkara, File)

 

Na upravo završenim Olimpijskim igrama učestvovalo je 206 timova (204 države i teritorije, tim pod zastavom Igara (Rusija i Belorusija) i tim izbeglica).

Za medalje se borilo 10.714 sportista u 32 sporta, odnosno 48 disciplina. Rusija i Belorusija su učestvovale samo u pojedinačnim, ali ne i u timskim sportovima. 

Naredne, 34. Olimpijske igre, održaće se u Los Anđelesu od 14. do 30. jula 2028. godine. Biće to treći put da je "grad anđela" domaćin Igara, posle 1932. i 1984. godine.

Pre toga, 28. avgusta ove godine, Pariz će biti domaćin Paraolimpijskih igara, 17. po redu. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport