Život

Ivana Milošević je najbolja profesorka engleskog na svetu: Nagrada Stejt Departmenta za predavača Matematičke gimnazije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2024

-

20:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ivana Milošević je profesorka engleskog jezika u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, a zbog svog kreativnog i predanog pristupa poslu u učionici, ali i van nje, dobila je nagradu Stejt Departmenta za najbolju nastavnicu-lidera engleskog jezika u svetu. Ova nagrada dodeljuje se već 20 godina i ovo je prvi put da ju je dobio neko iz Srbije. 

Svaki čas profesorke Milošević je drugačiji, a najviše se forsira konverzacija. 

"Matematička pravila deca mogu da nauče, to nije nikakav problem, ali mnogo važnije je da znaju da primene. To je nešto na čemu radimo od početka kad dođu na našu gimnaziju i oni su već naviknuti da govore. Vežbamo veštinu razumevanja slušanjem, veštinu govorenja, tako da više stvari rešavamo jednim udarcem", objašnjava junakinja naše priče.

Jednako kao što je posvećena učenicima, Ivana je posvećena i kolegama nastavnicima za koje često organizuje treninge, radionice i obuke. Zbog svega što radi, dobila je nagradu za najbolju profesorku engleskog jezika na svetu. Nagrada se dodeljuje onima koji su izvršili najveći uticaj na obrazovni sistem određene države. 

Euronews/Priče o uspehu

 

"Za nagradu me je nominovala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu zbog mog celokupnog rada i zasluge, ne kao nastavnika samo u učionici, već zbog svih mojih postignuća i uticaja koje imam kako posredno, tako i neposredno, i na nastavnike i na učenike na nastavu engleskog jezika u Srbiji", kaže Milošević.

Isplatila se sva odricanja

Nagrada je podrazumevala studijski boravak u Americi, najpre u Kanzas Sitiju, a samo priznanje uručeno joj je na Floridi, na godišnjoj konferenciji profesora engleskog jezika. 

"Trenutku dodele prisustvovalo je preko pet hiljada nastavnika, tako da je bila izuzetna čast i uzbuđenje biti tu i primiti tu prestižnu nagradu. Jednostavno srce mi je bilo puno i rekla sam: 'Ivana, najzad je neko nagradio sve ono što si radila, sva tvoja odricanja i sve vikende koje si provodila van kuće'", kaže profesorka.

Iz bezbednosnih razloga plaketu nije ponela sa sobom, već je ona u Srbiju stigla diplomatskom poštom. Ivani je nagradu uručila zamenica Državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za javnu diplomatiju Elizabet Alen na Konferenciji profesora engleskog jezika održanoj u Beogradu.

"Lako je biti negde u inostranstvu pohvaljen i nagrađen, ali je stvarno velika čast kad sam došla ovde, kada su kolege ustale i aplaudirale i stvarno cene i poštuju moj trud i rad", kaže nagrađena profesorka.

Kolektiv Matematičke gimnazije proslavio Ivaninu nagradu

Njenom uspehu raduju se i sve njene kolege u Matematičkoj gimnaziji. Ivana važi za veoma dobronamernu koleginicu koja je uvek tu kad zatreba i koju je dragoceno imati u kolektivu. Zato je njena nagrada ovde posebno proslavljena. 

"Kolektiv je bio zaista ushićen", kaže Ivanin kolega, profesor srpskog jezika Uroš Mikić. "Čini mi se da smo mi svi primili tu vest mnogo burnije nego Ivana. Mi smo svakako ovde to proslavili sa njom i mislim da smo se svi zaista od srca obradovali, jer nekako ako kolektiv funkcioniše na taj način da se mi međusobno vučemo, da se međusobno guramo napred, to je prava stvar. 

Direktorka Mirjana Katić ima samo reči hvale za Ivanu Milošević.

"Ona je pre svega jedan sjajan nastavnik. Žena koja je posvećena svom poslu i koja ga s ljubavlju radi. Ona je žena koja je mogla da izabere da živi u bilo kom gradu na ovom svetu, imala je prvo sposobnost i znanje za to, a izabrala je da živi u svom gradu i da radi posao koji voli. Ona, otkad je deo ovog kolektiva, je žena koja uvek ima ideju, uvek ima energiju, uvek je među prvima pročitala nove zakonske promene. Ima jednu sjajnu osobinu, zato što u raznim kritičnim situacijama, u nekim teškim trenucima, kada treba nešto brzo da rešimo, kada imamo realne probleme, ona je uvek ta koja brzo može da mi pomogne i da taj problem prevaziđemo", ističe direktorka Matematičke gimnazije.

Ona takođe dodaje da Ivana ima i izuzetan smisao za humor kakav imaju natprosečno inteligentni ljudi.

Profesorka Milošević svojim poslom se bavi već 24 godine, a poslednjih 11 zaposlena je u Matematičkoj gimnaziji. Na početku karijere radila je i po tri posla, dok bi danas mogla da radi na bilo kom mestu na planeti, ali ona je izabrala da ostane u Srbiji. 

"I dalje smatram da jednostavno u Srbiji u prosveti moraju da budu najbolji nastavnici i to vidim jedino kao budućnost i kao izlaz. Jer mi smo jedna mala država, ali imamo sjajne nastavnike i jednostavno njima je mesto u učionici", smatra naša sagovornica. 

Uprkos svim profesionalnim priznanjima, Ivana je i majka troje dece, a ključ uspeha je, kaže, u dobroj organizaciji. 

"Jednostavno dobra organizacija i sve se postiže. Nije lako imati troje dece, često ne spavam i krenem da radim u 12 ili jedan, kada zaspu, ali mene to ispunjava. Moj lični uspeh, uspeh moje dece i posebni uspeh, to je nešto najbolje. Moramo naći ono što nas ispunjava i držati se tog recepta", ističe Ivana.

Pred ovom profesorkom i njenim đacima je mnogo izazova, jer kad radite sa najboljima, i od vas se očekuje da budete najbolji. A ova priča je primer da prepreke ne postoje i da se rad na sebi uvek isplati. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin