Poznati

Doktor koji je optužen za smrt Metjua Perija priznao da je kriv za nelegalnu distribuciju ketamina

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

22:58

Doktor koji je optužen za smrt Metjua Perija priznao da je kriv za nelegalnu distribuciju ketamina
Doktor koji je optužen za smrt Metjua Perija priznao da je kriv za nelegalnu distribuciju ketamina - Copyright Tanjug AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Mark Čaves, jedan od dvojice doktora koji su među optuženima da su odgovorni za smrt glumca Metjua Perija od predoziranja ketaminom prošle godine, izjasnio se da je kriv za protivzakonitu distribuciju ovog leka.

Čaves se danas izjasnio da je kriv prilikom pojavljivanja pred Okružnim sudom SAD u Los Anđelesu, prenosi Rojters.

On bi se prilikom izricanja presude mogao suočiti sa kaznom do 10 godina zatvora.

Drugi lekar optužen u ovom slučaju, Salvador Plasensija, izjasnio se da nije kriv, kao i Džasvin Sanga, za koju su vlasti navele da je zbog nedozvoljenog snabdevanja lekom poznata i kao „kraljica ketamina", navodi agencija.

Njima bi trebalo da se sudi u martu.

Perijev lični asistent Kenet Ivamasa, koji je priznao da je ubrizgao lek glumcu, i navodni posrednik Erik Fleming koji je rekao da je nabavio ketamin od Sange, već su se izjasnili da su krivi za optužbe sa kojima su suočavaju.

"Iskoristili problem zavisnosti glumca da se obogate"

Američko tužilaštvo saopštilo je u avgustu da je pet osoba optuženo u vezi sa smrću glumca Metjua Perija od predoziranja ketaminom prošle godine, uključujući njegovog asistenta i dva lekara.

Tužilac Martin Estrada objavio je optužbe rekavši da su doktori dali Periju veliku količinu ketamina, a u porukama se pitali ''koliko je ovaj moron spreman da plati'' pod dogovorom da brišu te konverzacije iz telefona.

''Ovi optuženi su iskoristili probleme zavisnosti Metjua Perija da bi se obogatili. Znali su da je ono što rade pogrešno", rekao je Estrada.

Tanjug AP/Damian Dovarganes

 

Tužilac je rekao da su optuženi ubrzo nakon Perijeve smrti razmenili poruke u kojima se navodi ketamin kao uzrok smrti, kao i da su pokušali da prikriju svoje učešće u snabdevanju Perija ketaminom, anestetikom koji se ponekad koristi za lečenje hroničnog bola i depresije.

Kako je navedeno u optužnici Peri je narkotik nabavljao od uličnih dilera, a preko Ivamase stupio je u kontakt sa optuženim Erikom Flemingom.

On je policiji priznao da je anestetik nabavio od dilerke Džasvin Sange, poznate kao 'kraljica ketamina'' i da je Ivamasi dao 50 bočica, od toga polovinu četiri dana pre Perijeve smrti.

Ketaminom se lečio od depresije

Policija Los Anđelesa saopštila je u maju da sarađuje sa saveznim vlastima na istrazi izvora ketamina koji je Peri konzumirao.

Perija (54) je Ivamasa pronašao licem nadole u ​​zagrejanom kraju bazena u svom domu krajem oktobra 2023. Medicinska kancelarija okruga Los Anđeles pripisala je njegovu smrt akutnim efektima ketamina nakon obdukcije u decembru.

profimedia

 

Glumac se ketaminom lečio od depresije i anksioznosti ali njegova poslednja sesija održana je više od nedelju dana pre njegove smrti, a patolog je saopštio da ketamin u Perijevom sistemu ''ne može biti iz te terapije infuzijom“.

Nivoi ketamina u njegovom telu bili su visoki, odnosno jednaki količini koja se koristi za opštu anesteziju tokom operacije, saopštio je patolog. Peri, najpoznatiji po ulozi Čendlera Binga u seriji ''Prijatelji", javno je govorio o svojoj dugotrajnoj borbi sa zavisnošću od opijata i alkohola, što je opisao u svojim memoarima iz 2022. godine pod nazivom ''Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin