Poznati

Uhapšeno pet osoba zbog smrti glumca Metjua Perija: Ko je zvezdi serije "Prijatelji" dao smrtonosnu dozu ketamina

Komentari

Autor: Sky News

15/08/2024

-

16:57

Uhapšeno pet osoba zbog smrti glumca Metjua Perija: Ko je zvezdi serije "Prijatelji" dao smrtonosnu dozu ketamina
Metju Peri - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policija Kalifornije uhapsila je najmanje pet osoba koja se dovodi u vezu sa smrću glumca Metjua Perija, zvezde serije "Prijatelji", javlja Sky News.

Među uhapšenima su glumčev lični asistent i dva lekara, koji su glumca snabdevali velikom količinom ketamina, rekao je američki tužilac Martin Estrada.

Estrada je dodao da su oni "iskoristili probleme zavisnosti Perija da bi se obogatili", prenosi "Guardian".

"Znali su da je ono što rade pogrešno. Znali su da to što rade rizikuje veliku opasnost po gospodina Perija, ali su to ipak uradili. Na kraju, ovi optuženi su bili više zainteresovani da iskoriste Perija nego da se brinu za njegovo dobro", rekao je on.

Dvoje optuženih, uključujući ličnog asistenta Keneta Ivamasu, već su priznali krivicu, a treća osoba je pristala da se izjasni krivom, prenosi AP.

Peri narkotik nabavljao od uličnih dilera

Tužilac je rekao da su optuženi ubrzo nakon Perijeve smrti razmenili poruke u kojima se navodi ketamin kao uzrok smrti, kao i da su pokušali da prikriju svoje učešće u snabdevanju Perija ketaminom, anestetikom koji se ponekad koristi za lečenje hroničnog bola i depresije.

Kako navodi BBC, Peri je narkotik nabavljao od uličnih dilera, a preko Ivamase stupio je u kontakt sa optuženim Erikom Flemingom. On je policiji priznao da je anestetik nabavio od dilerke Džasvin Sange, poznate kao ''Kraljica ketamina'' i da je Ivamasi dao 50 bočica, od toga polovinu četiri dana pre Perijeve smrti.

Peri je pronađen mrtav u džakuziju u svojoj kući u Los Anđelesu u oktobru prošle godine, a naknadne analize pokazale su da je njegova smrt posledica uzimanja ketamina, sedativa koji se često koristi i kao narkotik.

Tanjug AP/Damian Dovarganes

 

Policija je još u maju saopštila da radi sa federalnim vlastima na istrazi kako je glumac došao do ketamina koji je konzumirao neposredno pre smrti.

Metju Peri ga je koristio u vidu infuzije u lečenju depresije i anksioznosti, a poslednji put na tom tretmanu bio je nedelju i po dana pre svoje smrti. Međutim, lek se može detektovati u telu samo tri do četiri sata, što znači da taj tretman nije mogao dovesti do smrti glumca.

Istraga bi trebalo da dođe do odgovora na pitanje kako je Peri dobio još ketamina onog dana kada je, nažalost, preminuo u kadi. 

Glumac je otvoreno govorio o svojoj bolesti zavisnosti, kao i posvećenosti trezvenom životu, nakon što je više puta bio na rehabilitaciji.

Nakon njegove smrti osnovana je fondacija s njegovim imenom, koja je namenjena upravo obolelima od tih bolesti.

Legalni narkotik

Ketamin je počeo da se upotrebljava još šezdesetih kao anestetik za ljude i životinje, a danas se u određenim delovima sveta koristi i u lečenju kliničke depresije, ali i kao psihodelični narkotik.

Istraživači Nacionalnog instituta zdravlja u Sjedinjenim Američkim Državama su još 2006. otkrili da intravenozna doza ketamina može da ublaži simptome depresije za svega nekoliko sati. Za razliku od njega, uobičajenim antidepresivima obično treba nekoliko nedelja, kako bi počeli da deluju, ali nisu efikasni kod svih pacijenata.

AP/Teresa Crawford

 

Međutim, iako ketamin deluje brzo, efekti jenjavaju već posle nekoliko dana ili nedelja.
Naučnici i dalje proučavaju kako bi ketamin mogao da se koristi za različite psihijatrijske poremećaje, poput bolesti zavisnosti i posttraumatskog stres sindroma, a pokušavaju i da produže njegovo dejstvo.

Kakvi se sve rizici povezuju s ketaminom?

Ketamin se takođe ilegalno koristi kao droga zbog sposobnosti da korisniku pruži iskustvo "odvajanja od tela", kao i kratkotrajne halucinacije.

Predoziranje ovim lekom može da dovede do niza simptoma, uključujući amneziju i napade slične epileptičnim. Takođe može da izazove padanje u nesvest i opasno usporeno disanje, ali retko izaziva smrt, ukoliko je jedini medikament koji osoba koristi, piše NPR, pozivajući se na Američke centre za lečenje bolesti zavisnosti.

Međutim, može biti fatalno čak i njegovo kombinovanjem sa alkoholom, a povezuje se i sa nehotičnim povredama ili smrtnim ishodima u saobraćajnim nesrećama.

Ketamin je od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije registrovan isključivo kao lek za za primenu kod životinja, najčešće konja i goveda.

Komentari (0)

Magazin