Nauka

Sprema se svemirska misija koja će pomračiti Sunce: Cilj je da se razotkriju misterije korone

Komentari

Autor: The Guardian

28/09/2024

-

17:12

Sprema se svemirska misija koja će pomračiti Sunce: Cilj je da se razotkriju misterije korone
Sprema se svemirska misija koja će pomračiti Sunce: Cilj je da se razotkriju misterije korone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) se spremaju da pokrenu svemirsku misiju osmišljenu da stvara potpuna pomračenja Sunca po potrebi.

Robotski svemirski brod Proba-3 ESA će lansirati za nekoliko nedelja u misiju tokom koje će par satelita leteti u bliskoj formaciji oko Zemlje. Oni će biti povezani laserima i svetlosnim senzorima, pri čemu će jedna sonda blokirati pogled na Sunce iz perspektive druge letelice. Efekat će biti stvaranje pomračenja Sunca koje će trajati nekoliko sati.

Posmatranje ovih pomračenja će, kako kažu iz ESA, uneti revoluciju u proučavanje Sunca i razumevanje kako ono može da izazove prekide u dalekovodima, GPS satelitima i drugim zemaljskim tehnologijama. Agencija veruje da će misija takođe delovati kao pionir za druge formacijske svemirske letove u budućnosti, koji bi mogli da transformišu studije gravitacionih talasa, egzoplaneta i crnih rupa.

"Ovo je izuzetno obećavajuća tehnologija. To je takođe veoma tehnički izazovno. Neće biti lako da se to uradi kako treba, ali će biti veoma isplativo“, rekao je solarni fizičar Francisko Dijego sa Univerzitetskog koledža u Londonu. 

Trebalo je više od 10 godina planiranja bi se msija izvela, to je podrazumevalo razvoj serije složenih senzora koji će držati dva satelita "zaključana" u relativnom položaju sa preciznošću manjom od milimetra, dok lete oko Zemlje na udaljeni jedan od drugog 150 metara. U principu, dve sonde će biti kao jedna opservatorija dugačka 150 metara.

"Kada su dva satelita u tačno pravoj orbiti, jedan će rasklopiti disk koji će tačno prekriti Sunce iz perspektive drugog satelita i tako stvarati pomračenja koja će trajati do šest sati dnevno“, rekao je za Observer Damijen Galano, menadžer Proba-3 projekta.

Na Zemlji se potpuna pomračenja Sunca dešavaju kada Mesec prođe ispred Sunca, blokirajući njegov zaslepljujući odsjaj. To pruža priliku astronomima da prouče njegovu vatrenu atmosferu - koronu.

"Nažalost, potpuna pomračenja Sunca se dešavaju u proseku, otprilike svake dve godine, a naučnici često moraju da veoma daleko putuju i zavise od milosti vremenskih prilika da bi ih proučavali, dok posmatranja mogu da se odvijaju samo nekoliko minuta. To ne daje mnogo vremena za detaljna zapažanja“, dodao je Dijego. 

Takođe, uređaji zvani koronagrafi, koji oponašaju pomračenja i koji su ugrađeni u teleskope, ne mogu detaljno da posmatraju unutrašnju koronu Sunca.

Naučnici su posebno zainteresovani da proučavaju unutrašnju koronu Sunca zbog njene temperature. Površina Sunca je oko 6.000 °C, dok je temperatura njegove korone oko milion stepeni. 

"To je paradoks. Očekivali biste da će biti hladnije kako je udaljavate od Sunca, ali to nije slučaj“, rekao je Andrej Žukov, glavni istraživač za eksperimente sa koronom koje obaviti Probi-3. 

Omogućavajući naučnicima da stvore pomračenja Sunca koja traju satima, Proba-3 bi trebalo da generiše podatke koji će rešiti ovu misteriju. 

"Moći ćemo detaljno i dugotrajno da proučavamo unutrašnju koronu i generišemo podatke koji će objasniti zašto je tako vruća dok je Sunčeva površina ispod nje relativno hladna. To bi trebalo da nam pomogne da razumemo kako Sunce utiče na vremenske prilike u svemiru“, dodao je Dijego.

Ovu tezu je podržao Žukov: "Sunce je izvor poremećaja svemirskog vremena, što može uticati na GPS navigaciju, prenos energije i drugu tehnologiju. Moramo da razumemo kako to radi."

Youtube/New Scientist/Screeenshot

 

Bolje razumevanje Sunčeve korone takođe će biti ključno u budućim svemirskim misijama. Povremeno se dešava događaj poznat kao izbacivanje koronalne mase, kada Sunce baci ogroman oblak plazme u svemir. Kada to udari u gornju atmosferu Zemlje, proizvodi aurore i povremeno može poremetiti prenos energije.

"Generalno, zaštićeni smo atmosferom i Van Alenovim radiacionim pojasevima koji okružuju Zemlju. Međutim, u dubokom svemiru ne postoji takva zaštita od ovog zračenja, i ako želimo da pošaljemo muškarce i žene na Mesec i Mars, hoćemo da budemo u stanju da razumemo i predvidimo kako će se Sunčeva korona ponašati i tako sprečiti naše astronaute da se povrede“, navodi Dijego. 

Međutim, Proba-3 bi trebalo da uradi više od unošenja revolucije u solarnu fiziku. Kao putokaz za tehnologiju formiranja letećih sondi, ona bi mogla da postane jezgro potpuno novog pristupa svemirskim letovima robota, korišćenjem nekoliko malih satelita da oponašaju operacije jedne džinovske svemirske letelice, kažu astronomi.

"Tehnike razvijene za rad Proba-3 mogle bi se iskoristiti za mnoge druge astronomske misije, uključujući grupe satelita koji bi mogli da proučavaju crne rupe, egzoplanete, gravitacione talase i mnoge druge fenomene. Čitav ovaj pristup svemirskim letovima je veoma obećavajući", dodao je Galano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin