Nauka

Snimljena fotografija Sunčeve aktivnosti, naspram koje Zemlja izgleda kao kliker (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2024

-

19:40

Snimljena fotografija Sunčeve aktivnosti, naspram koje Zemlja izgleda kao kliker (VIDEO)
Snimljena fotografija Sunčeve aktivnosti, naspram koje Zemlja izgleda kao kliker (VIDEO) - Copyright Prinstscreen YouTube/VideoFromSpace

veličina teksta

Aa Aa

Astrofotograf Mark Džonston zabeležio je jednu od najzanimljivijih fotografija Sunca u ovoj godini. Član Astronomskog društva u Feniksu fotografisao je trenutak kada gigantski "gejzir" plazme, odnosno vrelih gasova, poznat kao solarna protuberanca izbija iz naše najbliže zvezde.

Džonston je posložio slike koje je napravio u neverovatan video snimak.

"Visina najviše od dve protuberance zabeležene u videu je oko 160.000 kilometara", rekao je on za Space.com.

Sve fotografije napravio je u svom dvorištu u Skotsdejlu u Arizoni, a pored epskog videa, Džonston je zabeležio i statičke prikaze sunčeve aktivnosti.

Za sve fotografije koristio je refraktor TEC160FL, koji je modifikovao u hidrogen-alfa solarni teleskop.

Podsećamo, Sunce se nalazi na vrhuncu aktivnosti, odnosno u solarnom maksimumu, što znači da su pojave poput sunčevih pega i solarnih baklji izuzetno česte.

Kada je aktuelni solarni ciklus počeo 2020. godine, panel naučnika SWPC predvideo je da će biti relativno slab u odnosu na istorijske cikluse i da će u mnogome ličiti na prethodni, koji je na vrhuncu bio 2014. godine i imao najslabiji maksimum u poslednjih 90 godina.

Oni su predviđali da prosečan broj pega u avgustu ove godine neće preći 108, kao i to da solarni maksimum neće doći pre 2025. godine.
Međutim, ispostavilo se da prognoze nisu tačne. Broj pega počeo je da raste još početkom 2022. i dostigao osmogodišnji maksimum već do kraja godine i nastavio da raste.

SWPC onda je objavio "revidirano predviđanje" za 25. solarni ciklus u oktobru prošle godine, u kom je procenjeno da će maksimum stići do sredine 2024. i biti aktivniji nego što je očekivano.

Nije samo brojnost sunčevih pega znak da prolazimo kroz solarni maksimum. Početkom maja Zemlju je udarila najsnažnija geomagnetska oluja u poslednjih 21 godinu, što je obojilo neobično veliki deo neba živopisnim aurorama.

Naučnici predviđaju da bi i u predstojećem periodu mogle da budu vidljive u regionima, u kojima se retko viđaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin