Nauka

Šta se to dešava sa Sunčevom aktivnošću: Broj solarnih pega prevazišao sva predviđanja naučnika

Komentari

Autor: Live Science

05/09/2024

-

18:10

Šta se to dešava sa Sunčevom aktivnošću: Broj solarnih pega prevazišao sva predviđanja naučnika
Šta se to dešava sa Sunčevom aktivnošću: Broj solarnih pega prevazišao sva predviđanja naučnika - Copyright AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Broj crnih pega na površini Sunca u avgustu bio je najviši u poslednje 23 godine i gotovo dvostruko veći nego što su pokazivale prognoze, pokazuju novi izveštaji. To je još jedan jasan znak da se Sunce nalazi na vrhuncu aktivnosti, odnosno solarnom maksimumu i da bi ta faza mogla da traje duže nego što su naučnici predviđali.

Sunčeve pege su regije na površini Sunca gde udari elektromagnetnog zračenja probijaju kroz magnetno polje zvezde, stvarajući relativno hladne delove koji zahvaljujući optičkoj iluziji deluju crno. Pored veličine i učestalosti takozvanih solarnih baklji i koronalnog izbacivanja mase, brojevi sunčevih pega ukazuju na to gde se Sunce nalazi trenutno u svom jedanaestogodišnjem ciklusu.

Tokom najmanje aktivne faze, odnosno tokom solarnog minimuma, pege se pojavljuju povremeno, a ponekad ih uopšte nema. Na primer, krajem 2019. godine, nedugo pre početka sadašnjeg solarnog ciklusa, bilo je 40 uzastopnih dana bez ijedne vidljive pege. Međutim, kako magnetno polje počinje da slabi, broj pega drastično rase, pre nego što dostigne svoj maksimum.

Tokom ove aktivne faze magnetno polje na posletku "puca" i u potpunosti se preokreće, što dovodi do opadanja sunčeve aktivnosti i smanjenja broja pega, sve do početka novog ciklusa, piše Live Science.

Tanjug/AP/NASA

 

U avgustu je dnevno registrovano u proseku 215,5 pega na površini Sunca, navodi Američki centar za praćenje vremena u svemiru (SWPC), kojim upravljaju Nacionalna administracija za okeane i atmosferu i Nacionalni meteorološki servis.

Poslednji put kada je broj pega bio tako veliki bio je u septembru 2001. godine, kada je tokom solarnog maksimuma u proseku registrovano 238,2 njih.

Predviđan "slab" solarni ciklus

Brojke ukazuju na ono što su neki naučnici već sumnjali - da smo ušli u period solarnog maksimuma. Međutim, mi ne možemo biti sigurni u to, sve dok broj pega ponovo ne počne da opada.

Kada je aktuelni solarni ciklus počeo 2020. godine, panel naučnika SWPC predvideo je da će biti relativno slab u odnosu na istorijske cikluse i da će u mnogome ličiti na prethodni, koji je na vrhuncu bio 2014. godine i imao najslabiji maksimum u poslednjih 90 godina.

Oni su predviđali da prosečan broj pega u avgustu ove godine neće preći 108, kao i to da solarni maksimum neće doći pre 2025. godine.

Međutim, ispostavilo se da prognoze nisu tačne. Broj pega počeo je da raste još početkom 2022. i dostigao osmogodišnji maksimum već do kraja godine i nastavio da raste.

SWPC onda je objavio "revidirano predviđanje" za 25. solarni ciklus u oktobru prošle godine, u kom je procenjeno da će maksimum stići do sredine 2024. i biti aktivniji nego što je očekivano.

Nije samo brojnost sunčevih pega znak da prolazimo kroz solarni maksimum. Početkom maja Zemlju je udarila najsnažnija geomagnetska oluja u poslednjih 21 godinu, što je obojilo neobično veliki deo neba živopisnim aurorama.

Samo nekoliko dana kasnije, Sunce je lansiralo ogromnu baklju, najveću još od 2017. godine.

Solarni maksimum može da traje od jedne do dve i više godina, što znači da postoji šansa da će aktivnost nastaviti da raste u narednih 12 meseci. Ako do toga dođe, Zemlja će nastaviti da bude bombardovana sve moćnijim sunčevim olujama, što bi moglo da utiče na satelite, zemaljsku infrastrukturu i pokrene aurore na nižim geografskim širinama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin