Nauka

Čudo u Mlečnom putu: Detektovan misteriozni svemirski objekat koji se kreće brzinom od 1,6 miliona kilometara na sat

Komentari

Autor: JPL NASA

20/08/2024

-

18:31

Čudo u Mlečnom putu: Detektovan misteriozni svemirski objekat koji se kreće brzinom od 1,6 miliona kilometara na sat
Čudo u Mlečnom putu: Detektovan misteriozni svemirski objekat koji se kreće brzinom od 1,6 miliona kilometara na sat - Copyright Prinstscreen YouTube/UC San Diego School Of Physical Sciences

veličina teksta

Aa Aa

Tri astronoma-amatera su uz pomoć NASA teleskopa otkrili neobično nebesko telo koje takvom brzinom juri kroz svemir, da će uskoro napustiti Mlečni put.

Ovo kosmičko čudo kreće se brzinom od 1,6 miliona kilometara na sat, što ga čini jedinstvenim u našoj galaksiji.

"Ne mogu da opišem nivo uzbuđenja. Kada sam prvi put video koliko se brzo kreće, bio sam siguran da je o njemu već bilo izveštaja", naveo je Martin Kabatnik, koji je prvi primetio neobični objekat.

O kakvom nebeskom telu je reč?

CWISE J1249, kako je nazvan ovaj objekat, mogao bi da bude zvezda manje mase ili telo koje je između džinovske planete i takozvanog braon patuljka.

To nije ni kometa ni asteroid, a ima i mnogo manje gvožđa i drugih metala, koji se obično nalaze u zvezdama i braon patuljcima, tako da zasad nema jasnih indikacija o čemu je reč.

Do otkrića je došlo u okviru Nasinog projekta "Backyard Worlds: Planet 9" pokrenutog 2017. koji poziva građane da se uključe u analiziranje velike količine snimaka napravljenih uz pomoć moćnih teleskopa, s ciljem da pronađu dosad neprimećene patuljaste planete i druge objekte. 

U ovom slučaju, slike na kojima je "uhvaćeno" misteriozno telo snimila je infracrveni širokopojasni teleskop WISE, koji je između 2009. i 2011. na osnovu termalne energije tragao za dalekim izvorima svetlosti. 

Ovaj teleskop, koji se nalazi u Zemljinoj orbiti, ostao je bez zamrznutog vodonika, koji je služio da rashladi njegov sistem, pa ga je NASA jedno vreme stavila u status hibernacije.

Dve godine kasnije, letelica se probudila s novom svrhom - preimenovana je u NEOWISE i dobila zadatak da "lovi" potencijalno opasna nebeska tela u blizini Zemlje, kao što su asteroidi i komete. 

Potraga ne prestaje

Iako je ostvarila brojne uspehe i registrovala oko 44.000 nebeskih tela, letelica je prošle nedelje otišla u penziju, jer će se uskoro naći na suviše niskoj poziciji u orbiti, da može da pruži bilo kakve korisne podatke.

U slučaju CWISE J1249, pored Martina Kabatnika, u otkriću su učestvovali građani-istražviači Tomas P. Bikl i Den Kaselden, a istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Astrophysical Journal Letters". Međutim, njihov rad još nije  gotov.

Naučnici će nastaviti da tragaju za odgovorom na pitanje koji je ključni uzrok njegove brzine.

Jedna od mogućnosti je da je objekat nekada bio deo binarnog zvezdanog sistema i da ga je u kosmos lansirala eksplozija njegovog parnjaka. Takođe je predložena ideja da potiče iz zbijenog zvezdanog jata, koje je naišlo na crne rupe. Kompleksna dinamika takvih kosmičkih susreta mogla je jednu od zvezda izbaciti iz grupe.

Komentari (0)

Magazin