Evropa

Dragi: Evropskoj uniji potrebne investicije do 800 milijardi evra godišnje da bi parirala SAD i Kini

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

13:27

Dragi: Evropskoj uniji potrebne investicije do 800 milijardi evra godišnje da bi parirala SAD i Kini
Dragi: Evropskoj uniji potrebne investicije do 800 milijardi evra godišnje da bi parirala SAD i Kini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropskoj uniji su potrebne investicije u rasponu od 750 do 800 milijardi evra godišnje da bi ekonomski parirala Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, izjavio je danas nekadašnji čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi.

Ova suma je proporcionalno veća od svote koju je Evropa dobila u okviru Maršalovog plana za obnovu kontinenta nakon Drugog svetskog rata.

Dragi je u svom izveštaju takođe napomenuo da je Evropskoj uniji potrebna veća koordinacija industrijske politike i brži sistem odlučivanja, prenosi "Reuters".

Njegov izveštaj upozorava na probleme kao što su različiti nivoi subvencija između država Evropske unije koji štete jedinstvenom tržištu, kao i na složen i spor proces donošenja odluka na nivou EU.

Evropska unija će morati da se opet skoncentriše na ključna pitanja i osigura efikasnu političku koordinaciju zajedničkih ciljeva, smatra Dragi.

Prema njegovim rečima, ako neke države članice EU žele da se "kreću" brže od drugih, treba im to omogućiti.

Mario Dragi je takođe naveo da Evropa ima problema sa visokim cenama energenata nakon što više nema na raspolaganju jeftin ruski gas.

Evropska unija treba da poveća broj inovacija, snizi cene energenata, kao i da istovremeno ojača svoju vojnu industriju i smanji zavisnost od drugih zemalja, posebno od Kine, dodao je Dragi u izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa