Evropa

Nemački obaveštajci: Sajber napadi jedinice ruske vojno-obaveštajne jedinice u NATO i EU

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

09:05

Nemački obaveštajci: Sajber napadi jedinice ruske vojno-obaveštajne jedinice u NATO i EU
Nemački obaveštajci: Sajber napadi jedinice ruske vojno-obaveštajne jedinice u NATO i EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka obaveštajna agencija upozorila je na sajber grupu koja navodno pripada ruskoj vojno-obaveštajnoj jedinici (GRU) poznatu kao "29155", uz tvrdnju da je izvršila sajber napade na zemlje NATO i EU.

Nemačka Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka navela je na platformi X da izdaje upozorenje protiv pomenute grupe, zajedno sa FBI, američkom agencijom za sajber bezbednost CISA, nacionalnom bezbednosnom agencijom NSA i međunarodnim partnerima, prenosi Rojters.

Upozorenje dolazi u vreme povećane zabrinutosti u Evropi zbog  aktivnosti ruskih hakera i špijuna.

Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za niz sajber napada na nemačke vladajuće socijaldemokrate, kao i kompanije u sektoru logistike, odbrane, vazduhoplovstva i IT.

U svom upozorenju, agencija je navela da grupa, poznata i kao "Kadet Blizard" (Cadet Blizzard) ili Ember Ber (Ember Bear), sprovodi aktivnosti u svrhu špijunaže i sabotaže koje često uključuju narušavanje veb sajtova i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU postala je poznata 2018. godine kada se posumnjalo da je ona umešana u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji, navodi Rojters.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa