Evropa

Turista im preko glave: Okrug u Budimpešti organizuje referendum za zabranu platforme Airbnb

Komentari

Autor: Euronews

05/09/2024

-

15:09

Turista im preko glave: Okrug u Budimpešti organizuje referendum za zabranu platforme Airbnb
Turista im preko glave: Okrug u Budimpešti organizuje referendum za zabranu platforme Airbnb - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Meštani koji žive u mađarskom kvartu Terezvaroš, koji se nalazi u glavnom gradu zemlje, uskoro će glasati na referendumu sa pitanjem da li kompaniji za kratkoročno iznajmljivanje Airbnb treba zabraniti rad u toj oblasti.

Otprilike sedam odsto stanova u popularnom kraju za žurke, što je jednako 2.200 nekretnina, trenutno je zauzeto kao privatni smeštaj.

Kritičari kažu da opcije kratkoročnog smeštaja koriste lokalnoj ekonomiji, ali i podižu cene nekretnina.

Gradonačelnik šestog okruga Tamaš Šoproni rekao je da ne postoji referendumski prag da bi se predlog podržao, ali nekoliko hiljada ljudi treba da glasa za tu ideju da bi signaliziralo lokalnoj vlasti da treba da se uozbilji po tom pitanju.

"Nažalost, razlog zašto postavljamo ovo pitanje je zato što nemamo drugu zakonsku opciju. Opštine mogu da urade samo toliko", rekao je on.

Jedan meštanin kaže da ne misli da je "potpuna zabrana" pravi pristup, ali industriju treba regulisati. On, međutim, priznaje da bi to samo po sebi moglo da izazove glavobolje.

"Sa ovakvom regulativom izvor nekih problema ostaje", rekao je on za Euronews.

Na sličnim mukama su i neki drugi evropski gradovi, kao što je Barselona u Španiji, koja je ograničila broj kratkoročnih zakupa koji se nude, uz želju da se ta vrsta usluge dovede na minimu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa